Cadmus fordítás Cadmus

Lajcák: Az unió nem hagyja újranyitni az Iránnal kötött atommegállapodást

Az Európai Unió (EU) biztosan nem hagyja, hogy újranyissák  az iráni atomprogramról kötött megállapodást, mivel azt jónak és rendkívül fontosnak tartják – jelentette ki Miroslav Lajcák, az uniós elnökséget júliustól betöltő Szlovákia külügyminisztere csütörtökön Pozsonyban, miután tárgyalt Mohammad Javad Zarif, iráni külügyminiszterrel.

Miroslav Lajcák ezt iráni partnerével tartott közös sajtótájékoztatón mondta arra az újságírói kérdésre válaszolva, amely az újonnan megválasztott amerikai elnök, Donald Trump korábbi – az atommegállapodásban foglaltak véglegességét megkérdőjelező – kijelentésének tükrében firtatta  a megállapodás esetleges újratárgyalásának lehetőségét.

“Biztosan nem. Az iráni atomprogramról kötött megállapodást jónak és rendkívül fontosnak tartjuk (…) úgy gondoljuk, hogy ez a megállapodás segített előremozdítani a dolgokat és bizonyítéka annak is, hogy a problémákat tárgyalásokkal lehet és kell megoldani” – fogalmazott Miroslav Lajcák.

Iráni partnere, Mohammad Javad Zarif hangsúlyozta: az atomprogramról kötött megállapodás nem kétoldalú, hanem multilaterális megegyezés, így azt egyoldalúan nem lehet megszűntetni. Leszögezte: Irán a megállapodásban foglaltak teljesítését részesíti előnyben. Megjegyezte: korlátozottak, de vannak lehetőségeik arra az esetre vonatkozólag, ha a megállapodást az Egyesült Államok fel akarná mondani.

Az iráni külügyminisztert a szíriai helyzet rendezési lehetőségeivel összefüggésben is kérdezték. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: csak a politikai rendezés lehetőségét tartja elképzelhetőnek, amit – mint mondta – a “regionális játékosok” is látnak, a “globális játékosoknak” pedig ugyancsak a maga valóságában kellene látniuk a helyzetet.

A sajtótájékoztatón a szlovák-iráni kapcsolatokról illetve azok fejlesztési lehetőségeiről is szó esett. Utóbbi céljából a két ország diplomáciáinak vezetői egy memorandumot is aláírtak, amelyben egyebek mellett évi egyszer megtartandó külügyminiszteri szintű találkozóban állapodtak meg.

Miroslav Lajcák, szlovák külügyminiszter, aki hasznosnak és nagyon konstruktívnak értékelte a pozsonyi találkozót, Teherán és Brüsszel illetve Teherán és Pozsony bilaterális kapcsolatáról azt mondta: előbbit – amely hozzásegítheti az EU-t energetikai biztonságának megteremtéséhez – az utóbbi időszakban sikerült intenzívebbé és jobbá tenni, utóbbi pedig a legaktívabb időszakába lépett Szlovákia létrejötte óta.

Mohammad Javad Zarif, Teherán és Pozsony kétoldalú kapcsolatairól azt mondta: azokban az együttműködés terén új időszak kezdődött. Kifejtette: leginkább az energetika illetve a fejlett technológiák terén látja a bilaterális együttműködés bővítésének lehetőségeit.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑