Láthatárra került a csőd Libanonban

Libanon az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta a legnagyobb gazdasági és pénzügyi válságát éli át, az utóbbi hónapokban a helyi fizetőeszköz értéke mintegy 60 százalékkal zuhant a dollárral szemben a feketepiacon – írja a Kintekintő a CNBC-re hivatkozva.

A helyzetet csak tovább rontja, hogy tavaly október óta kormányellenes tüntetések zajlanak országszerte, az ország válságáért a vezető elitet hibáztatják, a korrupció és a megszorítások a felháborodás fő indokai.

A helyi deviza elértéktelenedésének is megvan az oka, kissé hasonló a helyzet, mint Venezuelában: itt is mesterségesen próbálják alakítani az árfolyamot, ami persze csak ideig-óráig működhet.

A hullámok most kezdenek összecsapni az ország felett, Libanon most először várhatóan nem tudja majd teljesíteni az Eurobond kötvényéhez kapcsolódó törlesztését – azaz csődöt jelenthet. Az IMF delegációja csütörtökön érkezett az országba, hogy tanácsot adjanak a válságból történő kilábaláshoz – írja a CNBC-re hivatkozva a Kintekintő.hu.

Közben a Moody’s is rögtön két fokozattal rontotta az ország adósbesorolását, mely így Caa2-ról Ca-ra esett. Ez alatt már csak egy fokozat van, ami gyakorlatilag a hivatalos csődöt jelenti.

A hitelminősítő szerint a kialakult helyzet egyre inkább azzal fenyeget, hogy az államadósság és a nemzeti valuta árfolyamának dollárhoz kötése fenntarthatatlanná válik. Libanon adóssága 87 milliárd dollárra rúg, ami az ország GDP-jének 150 százaléka.

Az országban kialakult likviditási válság miatt a bankok informálisan tőkekontrollt jelentettek be, aminek következtében néhány száz dollárban maximálják a kivehető készpénz mennyiségét havonta – írja a Moody’s jelentésére hivatkozva a CNBC.

A Moody’s jelezte azt is, hogy a bankbetétek értéke december végére 15,7 milliárd dollárral, azaz a teljes GDP 30 százalékával csökkent az előző év végéhez képest.

Napi.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑