Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov: Aggasztó az észak-afganisztáni helyzet

Aggódnak az észak-afganisztáni biztonsági helyzet alakulása miatt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagállamai – nyilatkozott hétfőn Almatiban a hattagú szervezet – Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Örményország és Tádzsikisztán – külügyminiszteri szintű tanácskozását követően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov közölte: a résztvevők szerint stabillá kell tenni a biztonsági helyzetet Afganisztánban. Aggodalommal szóltak arról, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei, egyebek között Szíriából és Irakból indulva, beszivárognak a közép-ázsiai országba. Külön aggodalmat vált ki az, hogy hídfőállást alakítanak ki Afganisztán északi tartományaiban, az ODKB tagországok által lefedett térség közvetlen szomszédságában.

A moszkvai diplomácia irányítója szerint az ODKB tagállamai összehangolják tevékenységüket, a többi között segítséget nyújtanak Tádzsikisztánnak határainak megerősítésében. A védelmi és belügyi tárcák, a határőrség és titkosszolgálatok folytatják a kábítószer-csempészet elleni műveletek.

Lavrov arról is beszélt, hogy sokszor a NATO afganisztáni tevékenysége nem mindig áttekinthető. Több olyan eset fordult elő, amikor egyes afganisztáni tartományok kormányzói olyan felségjel nélküli helikopterek repüléséről számoltak be, amelyek a terroristáknak rejtekhelyül szolgáló tartományokba tartottak. A miniszter ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Afganisztán légterét a NATO felügyeli, és kizárt, hogy ezekről a repülésekről az észak-atlanti szövetségnél ne tudtak volna.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑