Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov: Haladás történt a líbiai tűzszüneti megállapodás ügyében, de Haftar időt kért

Haladás történt, de még nem sikerült tető alá hozni a líbiai tűzszünetet konkretizáló megállapodást, mert Halífa Haftar tábornagy, a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka kedd reggelig időt kért – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn este Moszkvában.

Lavrov török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval együtt azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy Moszkvában orosz és török közvetítéssel több órán át egyeztettek a líbiai konfliktusban szemben álló felek.

Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy a líbiai tűzszünet konkretizálásáról szóló dokumentumot Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke és az ország keleti felén található Tobrukban székelő képviselőház elnöke, Akila Száleh már aláírta. Haftar reggelig időt kért.

Az orosz diplomácia vezetője kifejezte reményét, hogy a tábornagy „döntése pozitív lesz”.

Lavrov elmondta, hogy török kollégája, valamint Szergej Sojgu orosz és Hulusi Akar védelmi miniszter társaságában külön-külön tekintették át a szemben álló líbiai felekkel a tűzszünet konkretizálásáról rendelkező dokumentumot. A polgárháborúban álló erők közvetlenül nem találkoztak.

Vasárnap éjféltől a felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán. Ugyanakkor kölcsönösen a fegyvernyugvás megsértésével vádolták meg egymást.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, majd az ország területén kettős hatalom alakult ki.

Az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait az egységkormány által uralt főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kívánja tisztítani az országot a szerinte a kormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok kilátásba helyezte, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑