Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov: minden nem szíriai erőt vissza kell vonni az izraeli határról

2018. 05. 30.

Minden, nem szíriai erőt mielőbb vissza kell vonni Szíria déli, Izraellel közös határáról – jelentette ki az orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában újságíróknak.

Lavrov az orosz fővárosban rendezett sajtóeseményen elmondta, a délnyugati feszültségcsökkentési övezet létrehozásáról 2017 júliusában megkötött orosz-amerikai-jordániai megállapodás értelmében, amelyről Izraelt még az előkészítés fázisában tájékoztatták, a stabilitás megteremtésével párhuzamosan minden, nem szíriai erőnek ki kell vonulnia a zónából.

Korábban az orosz külügyminisztérium egy állásfoglalásban az állította, hogy az övezethez tartozó Daraa tartományban az elmúlt hónapokban az iszlamista csoportok, valamint a Nuszra Front és az al-Kaida terrorszervezet amerikai támogatással autonómia létrehozását kísérelte meg, ami Moszkva szerint Szíria szétszakításához vezethet.

A szíriai helyzet miatt egyébként Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön Moszkvába utazik, hogy orosz hivatali partnerével, Szergej Sojguval tárgyaljon. A megbeszéléseken mások mellett részt vesz majd Tamir Hajman dandártábornok, az izraeli katonai hírszerzés, az Aman parancsnoka is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte: „egyelőre nincs tervbe véve”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadja Libermant.

Lavrov szerdán egy moszkvai nemzetközi fórumon felszólalva úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok a Teheránnal megkötött atomalkuból történt kilépésével egy Iránnal való totális konfrontációt kísérelt meg kikényszeríteni. Meglátása szerint mindazok a „megrendezett helyzetek”, amelyek azt sugallják, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be, egy damaszkuszi rendszerváltást hivatottak elősegíteni.

Orientalista.hu – MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑