Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov: mindent meg kell tenni az erőszak megfékezése érdekében Afganisztánban

Afganisztánban továbbra is nyugtalanító a helyzet, a jövőben fokozódhatnak a harci cselekmények, mindent meg kell tenni az erőszak megfékezése érdekében – jelentette ki kedden Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter az afganisztáni rendezést célzó Ázsia Szíve – Isztambuli kezdeményezés (HoA-IP) nevű afgán-török kezdeményezés miniszteri konferenciáján szólalt fel, amelyet az idén Tádzsikisztán fővárosában, Dusanbéban szerveztek meg.

Lavrov felhívta a figyelmet: Oroszország aktívan dolgozik az afganisztáni rendezésen a regionális és nemzetközi partnerekkel együtt. Emlékeztetett arra, hogy március 18-án újabb egyeztetéseket tartottak a kibővített “trojka” keretében, amelyen részt vett a házigazdán kívül Kína, az Egyesült Államok és Pakisztán, valamint az afgán hatóságok, politikusok, illetve az ellenük fegyveres felkelést folytató tálibok képviselői, továbbá képviseltette magát Katar és Törökország is.

Lavrov szerint mindazonáltal a katonai és politikai helyzet Afganisztánban továbbra is nyugtalanító, gyakoriak a terrorcselekmények és nem kizárható a harci tevékenységek időnkénti fokozódása. “E tekintetben szükségszerűnek tűnik, hogy minden erőfeszítést megtegyünk az erőszak mértékének csökkentéséért” – vélekedett.

Az orosz külügyminiszter sikerként említette a Washington és a tálibok közötti békemegállapodást és az afgánközi tárgyalások megindítását. “Határozottan meg vagyunk győződve arról, hogy az elért sikerekre támaszkodva szükséges a lehető leghamarabb további megoldásokat találni a nemzeti megbékélés és a széleskörű képviseletet biztosító hatósági szervek felállítása terén” – hangsúlyozta.

Lavrov elmondta, hogy Oroszország kész továbbra is humanitárius segéllyel ellátni Afganisztánt a koronavírus-világjárvány közepette. Felidézte: Oroszország tavaly védőfelszereléssel, orvosi eszközökkel, valamint decemberben 300 tonna élelmiszerrel látta el a dél-ázsiai országot.

A konferencián felszólalt Asraf Gáni afgán elnök is, aki a találkozó hivatalos Twitter-fiókjának beszámolója szerint úgy fogalmazott: az országban jelenleg dúló erőszak “ellenkezik a nép akaratával”, ez a nép immár 42 éve “meg van fosztva a békés élethez való jogától”. Gáni felszólította a tálibokat – akiknek nincsenek képviselőik ezen a konferencián -, hogy a következő isztambuli találkozón ismertessék “jogos követeléseiket”.

Emomali Rahmon tádzsik elnök támogatásáról biztosította Kabult a tartós béke elérése érdekében.
Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kitartott amellett, hogy “az afganisztáni tartós békéhez kizárólag a párbeszéden keresztül vezet az út”, valamint olyan megállapodást szorgalmazott, amely szavatolja az afgán nép önrendelkezéshez való jogát.

Vang Ji kínai külügyminiszter felszólította a nemzetközi közösséget, hogy töltsön be nagyobb szerepet az afgán béke és a konszenzus kialakításában.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑