Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov: Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel

2022. 04. 27.

Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel, hogy könnyítsen az ukrajnai polgári lakosság helyzetén – jelentette ki kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott közös sajtótájékozatóján.

Lavrov mindazonáltal „teátrális gesztusnak” nevezte és elutasította azt a kijevi javaslatot, hogy béketárgyalásokat tartsanak a stratégiai fontosságú dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban.

A világszervezet főtitkára elmondta, hogy humanitárius kontaktcsoport létrehozását javasolta Oroszország és Ukrajna, valamint az ENSZ részvételével, hogy szavatolni lehessen a humanitárius folyosók hatékonyságát és tiszteletben tartását.

Sürgősen szükségünk van ilyen „valóban biztonságos és hatékony” folyosókra a polgári lakosság evakuálásához – hangsúlyozta Guterres. Hozzátette: Mariupolban romlik a helyzet, összehangolt munkára van szükség a biztonságos evakuáláshoz abba az irányba, ahová a helyiek távozni kívánnak. Külön felhívta a figyelmet az orosz hadsereg által ostromolt mariupoli Azovsztal fémműben rekedt civilek helyzetére. Közölte: az ENSZ kész mindent humanitárius és logisztikai forrás mozgósítására, hogy életeket mentsenek meg Mariupolban.

Lavrov biztosította a világszervezet főtitkárát, hogy Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel a polgári lakosság helyzetének enyhítése érdekében.

António Guterres aggodalmát fejezte ki az esetleges ukrajnai háborús bűncselekményekről szóló ismételt jelentések miatt, és független vizsgálatot szorgalmazott ezek kivizsgálására.

Hangsúlyozta, hogy az ENSZ titkárságának és a nemzetközi szervezeteknek nincsen joghatóságuk ezek kivizsgálására, de léteznek ehhez megfelelő szervezetek, mint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és számos emberi jogi mechanizmus.

Az ukrán hatóságok Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket – erőszakos deportálásokat, nemi erőszakot és kivégzéseket – jelentettek elsősorban az ország északi és északkeleti részeiből, ahonnan később kivonták az orosz csapatokat, Oroszország tagadja a vádakat.

A Biztonsági Tanácsban gyakorolt vétójoggal kapcsolatos kérdésre válaszolva a főtitkár kijelentette, hogy aligha várható változás, bár óhatatlanul növelni kell a fejlődő államok szerepét.

Nem gondolom, hogy el lehet érni a kétharmados többséget a Közgyűlésben, és az öt vétójoggal rendelkező ország egyetértene abban, hogy megváltoztassák a vétójogot. Hozzátette: véleménye szerint a Biztonsági Tanács reformjára van szükség az igazságosabb képviselet érdekében.

António Guterres kedden találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd Kijevbe utazik, ahol csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tárgyal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑