Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov támogatásáról biztosította az idegen fegyveresek távozását Líbiából

Támogatásáról biztosította a külföldi fegyveresek Líbiából történő kivonását Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta az észak-afrikai országból érkezett hivatali partnerét, Nadzsla Mangust.

Lavrov kifejezte Oroszország készségét arra, hogy más országokkal együtt bekapcsolódjon abba a konzultációs mechanizmusba, amelynek létrehozását a líbiai kormány kezdeményezte az idegen erők távozása érdekében, és hogy részt vegyen a konkrét paraméterek kidolgozásában is.

Mangus azt hangoztatta, hogy Líbia számára prioritás a külföldi erők kivonulása, de Tripoli szerint ezt fokozatosan kell végrehajtani, nehogy a meggondolatlan csapatkivonás miatt káoszba fulladjon az ország, “mint néhány szomszédja”.

Az ENSZ decemberi becslése szerint legalább húszezer külföldi zsoldos és más harcos van az észak-afrikai országban, mások mellett törökök, szíriaiak, oroszok, szudániak és csádiak.

Líbia káoszba süllyedt, miután az országban 2011-ben kirobbant, NATO által támogatott felkelés megbuktatta Moammer Kadhafi diktátort, 2014-től pedig az ország két részre szakadt.

A külső hatalmak beavatkozásával vívott, elhúzódó polgárháborút követően 2021 márciusában az ENSZ közvetítésével létrejött az Abdul Hamid Dbeibeh vezette ideiglenes egységkormány, amelynek vezetése alatt az ország felkészül a remények szerint decemberben megtartandó elnökválasztásra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑