Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov támogatja a kuvaiti közvetítést

2017. 08. 29.

Támogatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői kuvaitvárosi látogatásán a Szaúd-Arábia és szövetségesei, illetve Katar közötti viszály rendezése érdekében kifejtett kuvaiti közvetítést.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom júniusban szakította meg a kapcsolatokat Katarral azzal az indoklással, hogy a kicsiny monarchia szélsőséges csoportokat finanszíroz és jó kapcsolatokat ápol Iránnal, amelyet a terrorizmus egyik fő támogatójának tartanak. Katar cáfolja e vádakat.

Kuvait közvetíteni próbál a válságban. Lavrov kuvaiti látogatását követően, még a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Katarba látogat.

„Jó kapcsolatokat tartunk fenn valamennyi, e nehéz helyzetben érintett országgal” – mondta Lavrov a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

„Bízunk benne, hogy a kuvaiti közvetítés mindenkinek a támogatására érdemes, aki kedvezően befolyásolhatja a térség helyzetét – hangsúlyozta az orosz külügyminiszter. Hozzátette: készek támogatni ezt a kezdeményezést olyan formában, amelyet minden érintett fél elfogad.

Lavrov az orosz külügyminisztérium közleménye szerint hétfőn találkozott Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah kuvaiti emírrel. A találkozót zárt ajtók mögött tartották. Az orosz külügyminiszter tárgyalt a kuvaiti kormányfővel és külügyminiszterrel is.

Az emírrel folytatott találkozó után Lavrov reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben Asztanában tartandó Szíria-értekezleten jogilag is megerősítik a feszültségmentesítési övezeteket. Eddig három ilyen övezetet hoztak létre (Szíria déli részén, Kelet-Gouta és Homsz térségében), most folyik a negyedik feszültségmentesítési övezet kialakítása Idleb tartományban – emlékeztetett a miniszter.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑