Cadmus fordítás Cadmus

Lázadást szított az Iszlám Állam egy börtönben

2020. 03. 31.

Hétfőn este újra fellázadtak a rabok abban a szíriai börtönben, amelyben vasárnap éjjel is összecsaptak az őrökkel.

A börtönben – amelyet a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felügyel – az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet több ezer – különböző nemzetiségű – tagját tartják fogva. Vasárnapi hír szerint közülük 12-en megszöktek, ám ezt hétfőn reggel Kino Gabriel SDF-szóvivő közleményben tagadta.

Az Egyesült Államok vezette terroristaellenes nemzetközi koalíció harci repülőket küldött a börtön fölé, hogy világító bombákat dobjanak le.

Gabriel hangsúlyozta, hogy végül senkinek sem sikerült megszöknie, a fogvatartási központban „teljes mértékben urai a helyzetnek”.

Ennek ellenére hétfőn este ismét lázadásról érkezett hír, mi több, fegyverropogásról.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy egyelőre nem tudni, vajon a koronavírus-járvány miatti félelem vezérli-e a rabokat, hogy kitörjenek a börtönből. A kurdok uralta északkelet-szíriai területről ez idáig nincsenek hivatalos adatok fertőzöttekről.

A kurd hatóságok kéttucatnyi börtönt felügyelnek, amelyekben az Iszlám Állam mintegy 10 ezer volt harcosát tartják fogva, köztük kétezer külföldit. Utóbbiak körében 800 európai van.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑