Cadmus fordítás Cadmus

Lázadók akarták elfoglalni a Közép-afrikai Köztársaság fővárosát

2021. 01. 13.

A fővárost elfoglalni akaró kormányellenes lázadókkal csapott össze Közép-afrikai Köztársaság hadserege Bangui mellett szerdán, a támadást visszaverték – jelentette be az afrikai ország miniszterelnöke, Firmin Ngrebada Facebookon, egyúttal nyugalomra szólított fel.

Henri Wanzet Linguissara belügyminiszter szerint két fegyveres csoport a hajnali órákban ütött rajta a fővárostól kilenc és 12 kilométerre lévő támaszpontokon, de a hadsereg visszaverte a támadást.

A hírt az AFP francia hírügynökségnek megerősítette az ENSZ országban állomásozó békefenntartó kontingense (MINUSCA) is.

A lázadók decemberben már több, Banguihoz közeli várost megtámadtak, ám mindezidáig nem jutottak el a fővárosig.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Az országban december 27-én tartottak elnök- és parlamenti választásokat, amelynek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, és a múlt héten elfoglalták a fővárostól mintegy 700 kilométerre található Bangassou városát.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑