2019. 09. 22.

Leállítják a támadásokat a Húszik, Amerika mégis katonákat küld Szaúd-Arábiába

 

A megbuktatottt kormány ellen fellépő Húszik cserébe azt várják Rijádtól és szövetségeseitől, hogy hagyjanak fel a bombázásokkal. Az Egyesült Államok eközben jelezte, katonákat küld a vele szövetséges Szaúd-Arábiába.

Az Aramco állami olajvállalat 2 fontos létesítményét még egy hete érte légicsapás. Az akció miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. Ez nagy mértékben megemelte az olaj árát, ami a világgazdaságra is komoly hatást gyakorolt, jelentősen drágultak az üzemanyagok. A támadást drónokkal és cirkáló rakétákkal hajtották végre a jemeni ellenállás. A húszik azért vették célba a létesítményeket, mert Rijád évek óta bombázza a jemeni civil lakosságot.

Bár a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció pénteken újabb katonai akciót hajtott végre a húszik ellen, a jemeni ellenállás úgy döntött, felhagy a válaszcsapásokkal. A hírt a legfelsőbb politikai tanács elnöke jelentette be.

Mahdi al-Masat ugyanakkor azt is hozzátette, ha Szaúd-Arábia továbbra is a háborúzni akar, abban az esetben a húszik is folytatják akcióikat.

Nem sokkal a bejelentés után az Egyesült Államok védelmi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy Washington az eddiginél is nagyobb segítséget nyújt majd Szaúd-Arábiának.

A jemeni húszik évek óta küzdenek a Rijadból irányított politikai vezetés ellen, és rendszeresen válaszcsapásokkal torolják meg a sivatagi királyság támadásait. Azt szeretnék elérni, hogy Szaúd-Arábia adja át nekik a száműzetésbe vonult Mansour Al-Hadi elnököt.

HírTV nyomán

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑