Cadmus fordítás Cadmus

Lecserélte kormányát a Donyecki Népköztársaság vezetője

2022. 06. 09.

Rendeletben jelentette be szerdán a Donyecki Népköztársaság kormányának menesztését Gyenyisz Pusilin, a csak Moszkva által függetlennek elismert délkelet-ukrajnai régió vezetője, majd új miniszterelnököt nevezett ki.

Pusilin a kormány menesztését és Alekszandr Anancsenko miniszterelnök felmentését azzal indokolta, hogy “erősíteni kell az integrációs folyamatokat”. Új kormányfőnek Vitalij Hocenkót nevezte ki, az eddiginek pedig megköszönte tevékenységét és felajánlotta neki, hogy vegye át az állami szektor fejlesztésének irányítását.

A néptanács (törvényhozás) megszavazta Hocenko kinevezését. A kormány tagjai az új miniszterek kinevezéséig ügyvezetőként folytatják tevékenységüket.

A néptanács honlapján megjelent közleményből nem derült ki, hogy az új kormányfő, Vitalij Pavlovics Hocenko korábban mivel foglalkozott.

Az RBK című gazdasági lap közölte, hogy egy ilyen nevű ember, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium regionális iparpolitikai és projektmenedzsment főosztályának igazgatójaként tavaly júniusban részt vett Vlagyimir Putyin elnöknek a “kormányzók iskolája” – az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémián (RANHiGSZ) – végzőseivel tartott találkozóján.

Gyenisz Manturov, a minisztérium vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek megerősítette, hogy a Donyeckben kormányfővé kinevezett Hocenko az ipari és kereskedelmi minisztériumban dolgozott, és a régiókkal való együttműködést felügyelte.

Pusilin a kormány menesztésének bejelentését megelőzően Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese társaságában találkozott a szakadár köztársaság újjáépítésére Oroszországból érkezett építőkkel. Szentpétervárról Mariupol, Moszkva megyéből pedig a novoazovszki és telmanovszki járás helyreállítására érkeztek szakemberek.

A Kreml apparátusának helyettes vezetője legalább másodszor keresi fel az Oroszország által megszállt területeket. Ezúttal Herszonba, Berdjanszkba és Melitopolba is ellátogatott, ahol egyebek között az orosz állampolgárság kérelmezésének folyamatával ismerkedett.

Részben elismerte bűnösségét szerdán a donyecki legfelsőbb bíróság meghallgatásán Sean Pinner és Aiden Aslin brit, valamint Szaadun Brahim marokkói állampolgár, akiket azzal vádoltak meg, hogy zsoldosként vettek részt harci műveletekben az ukrán fegyveres alakulatok tagjaként. A három vádlott ügyének érdemi vizsgálatát hétfőn kezdte meg a testület.

Viktor Gavrilov, a “köztársasági” főügyészség béke és az emberiség biztonsága elleni bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője szerint a zsoldosokra halálbüntetés is kiszabható.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy London nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a fogságba esett brit zsoldosok ügyében. Hozzátette, hogy ha a brit fél meg kívánja fellebbezni az ellenük meghozandó ítéletet, akkor azzal gyakorlatilag elismeri a “Donyecki Népköztársaságot”.

A TASZSZ hírügynökség a brit miniszterelnök sajtótitkárára hivatkozva szerda este azt jelentette, hogy London szoros együttműködést folytat az ukrán hatóságokkal, “hangsúlyozva annak szükségességét, hogy minden hadifoglyot, különösen természetesen a brit hadifoglyokat a nemzetközi joggal összhangban kezeljenek, amely előírja, hogy politikai célokra nem használhatják fel őket, és a genfi egyezmények értelmében megilleti őket a hadviselő felek mentessége”.

“Már tettük és továbbra is teszünk a lépéseket” – mondta a TASZSZ szerint Johnson szóvivője.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő korábban azt mondta, hogy a Kijev segítségére érkezett nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státusz, és a legjobb, ami rájuk az elfogásuk esetén várhat, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑