Lecsuktak három újságírót Mianmarban, mert beszámoltak egy korrupciógyanús ügyről

Három mianmari újságíró került börtönbe szerdán, mert bírálták a délkelet-ázsiai országot vezető Aung Szan Szú Kjí  egyik pártfogoltját.

Kjav Zav Lin, Naji Min és Phjo Vai Vin egy ranguni bíróság utasítására az inszeini börtönben várja ügye lezárását. Következő meghallgatásuk október 17-én lesz.

Ügyvédjük szerint két évre is rács mögé kerülhetnek, ha bebizonyosodik róluk, hogy lázító céllal közöltek kétes hitelességű információkat. A katonai junta uralma alatt több embert zártak börtönbe hasonló érvekkel, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat.

Az ügyvéd úgy tudja, a helyi kormányzat egyik magas rangú tisztségviselője nyújtott be panaszt védencei ellen az Eleven című helyi napilapban október 8-án megjelent egyik cikk miatt. Az írás Aung Szan Szú Kjí államtanácsos pártfogoltjának, Rangun régió egyik vezetőjének, Phjo Min Theinnek vitatott befektetéseiről szólt. A cikk az átláthatóságot hiányolta egy buszflotta megvásárlása kapcsán.

Az ENSZ különleges jelentéstevője, Janghi Li a héten kifogásolta, hogy Mianmarban csökkent a demokrácia az elmúlt időszakban. Szeptember elején hét év börtönbüntetésre ítélték a Reuters két mianmari tudósítóját államtitkok megszerzése miatt.

Aung Szan Szú Kjí a 90-es évek elején még Nobel-békedíjat is kapott, tavaly amiatt került a nemzetközi közvélemény célkeresztjébe, mert nem lépett fel a hadsereg által végrehajtott rohingya népirtás ellen.

Magyar Narancs, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑