Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lefejezte egyik túszát az Iszlám Állam

2018. 08. 06.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai lefejezték az egyik túszt, akit többedmagával a múlt héten raboltak el a szíriai kormányerők elleni támadásaik során Al-Szuwejda délnyugat-szíriai tartományban – közölte vasárnap a helyi média.

A Suveida24 és a Al-Szuwejda Hírhálózat nevű hírportálok Muhannad Dukan Abu-Ammár néven azonosították a 19 éves áldozatot, akiről az Iszlám Állam tett közzé felvételeket meggyilkolása előtt.

A dzsihadisták félszáz embert, köztük mintegy harminc nőt és gyereket hurcoltak el magukkal az esz-Szuveida tartomány elfoglalásáért harcoló szíriai kormányerők ellen indított támadásaik során. A radikális iszlamisták egy időre több települést is elfoglaltak, beszámolók szerint egyes helyeken tömeggyilkosságokat követtek el, több mint 120 civilt öltek meg.

A Suveida24 korábban közzétette a dzsihadisták fogságába került túszok nevét, amiből kiderült, hogy mindannyian drúzok. Az Iszlám Állam szélsőséges szunnitái az iszlám más irányzatait követő felekezetekhez hasonlóan a drúzokat is eretnekeknek tartják. A drúzok az iszlám egy ezoterikus irányzatát követik. Szírián belül főként esz-Szuveidában élnek, az arab köztársaság lakosságának mintegy 3 százalékát teszik ki.

Az AFP francia hírügynökség pénteken egy szíriai drúz vezetőre hivatkozva jelentette, hogy a szíriai rezsimmel szövetséges Oroszország vezeti az Iszlám Állammal folytatandó tárgyalásokat az utóbbiak által elrabolt drúz nők és gyerekek szabadon engedéséről.

A helyi források szerint a kormányerők is megkísérelték a tárgyalásokat, de azok zátonyra futottak, mivel az Iszlám Állam új feltételeket támasztott, pedig a damaszkuszi vezetés már hajlandónak mutatkozott az Al-Szuwejdaval szomszédos Daraában elfogott 150 dzsihadistát szabadon engedni, továbbá engedélyezte volna mintegy 100, ostrom alatt lévő fegyveresnek a szabad távozást.

A Suveida 24 aktivistahálózat szerint a szélsőségesek további feltételekként egyebek közt azt szabták meg, hogy a kormányerők vonuljanak ki Al-Szuwejda tartományból, a provincia lakói pedig vállalják annak kötelezettségét, hogy a jövőben nem vesznek részt semmilyen offenzívában a dzsihadisták ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑