Cadmus fordítás Cadmus

Legalább negyvenen életüket vesztették Burkina Fasóban egy katonai alakulat elleni támadásban

2023. 04. 16.

Ismeretlen támadók megöltek legkevesebb 40 embert és megsebesítettek 33-at Burkina Faso északkeleti részén egy katonai alakulat elleni támadásban – közölte vasárnap Albert Zongo, Kouilga régió vezetője.

Mint mondta, a szombaton végrehajtott támadásban hat katona és egy önkéntes milícia 34 tagja vesztette életét a mali határ közelében található Ouahigouya település térségében.

Egyelőre nem ismert, hogy melyik szélsőséges csoport állhat a katonákból és a terroristák elleni harcra felbérelt önkéntesekből álló alakulat elleni támadás hátterében.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő.

Ibrahim Traoré százados, a szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnök októberben indított kampányának keretében 50 ezer önkéntes toborzását tervezik a hadsereg támogatására. A hadsereg ugyanakkor eddig még nem tudta visszaszorítani a dzsihadistákat. Februárban néhány nap leforgása alatt mintegy hetven katona és civil vesztette életét hasonló támadásokban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑