Cadmus fordítás Cadmus

Légicsapásokat hajtott végre a török hadsereg Észak-Irakban az ankarai terrortámadást követően

2023. 10. 04.

Vasárnap reggel Ankarában terrortámadást hajtott végre a Kurd Munkáspárt, válaszlépésként a törökök légicsapásokat intézett Észak-Irakban terrorista elemek ellen.

Mint ismert, vasárnap reggel Ankara belvárosában a török parlament és a belügyminisztérium közelében két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Két rendőr a helyszínen könnyebben megsérült. Ankarában 2016 óta ez volt az első robbantásos merénylet.

Az AFP török médiaforrásokra hivatkozva azt írja, hogy lövések és eldördültek a kormányzati negyed közelében. A televíziós felvételeken különleges bombakereső egységeket lehetett látni, amint egy, a parlament és a minisztériumok közelében parkoló autót vizsgálnak át, amelynek közelében egy rakétavető feküdt az úttesten.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap a parlamentben tartott nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a terroristák nem érték el a céljukat, és soha nem is fogják elérni.

A KURDISZTÁNI MUNKÁSPÁRT NEM SOKKAL KÉSŐBB MAGÁRA VÁLLALTA A TERRORTÁMADÁST, A CSOPORT KÖZPONTJA PEDIG AZ ÉSZAK-IRAKI KANDIL-HEGYSÉGBEN VAN.

Az ankarai terrortámadás újra rávilágít arra, hogy mennyire fontos lenne a terrorizmus elleni globális erőfeszítések növelése – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán olvasható bejegyzésében.

A Die Presse közölte, hogy néhány órával az ankarai támadást követően a török hadsereg légicsapásokat hajtott végre önvédelemre hivatkozva Észak-Irakban a Kurd Munkáspárt (PKK) és más “terrorista elemek” ellen.

A PKK és a török állam közötti, évtizedek óta tartó konfliktusban eddig több ezer ember halt meg. Ankara rendszeresen alkalmaz katonai műveleteket a kurdok ellen Délkelet-Törökországban és Észak-Irakban. A PKK pedig az elnyomás ellen és a “kurdok jogaiért” főként a török biztonsági erők és civilek ellen intéznek támadásokat. 2015-ben a béketárgyalások kudarcok vallottak.

A robbantás csaknem egy évvel azután történt, hogy 2022. november 13-án Isztambul központjában egy forgalmas sétálóutcában elkövetett támadásban hat ember meghalt, 81 pedig megsebesült. Törökország akkor kurd aktivistákat tett meg felelőssé.

Origo.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑