Cadmus fordítás Cadmus

Leginkább Merkelékre szavaznak a bevándorlók

2018. 09. 29.

Németországban a keresztény uniópártok mára egyértelműen a bevándorló-hátterű személyek támogatását élvezik, ellentétben a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel, derült ki a Német Integrációs és Migrációs Ügynökség tegnap nyilvánosságra hozott elemzéséből.

Eszerint a bevándorolók és leszármazottaik 43,2 százaléka favorizálja az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniót (CDU), illetve annak bajor testvérpártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU), míg a szociáldemokraták (SPD) ennél jóval szegényesebb népszerűségi rátát mutathatnak fel: „mindössze” minden negyedik migráns támogatja őket.

Utóbbi annak fényében érdekes, hogy 2016-ban, a migrációs válság csúcsán még a bevándorló-hátterű személyek csaknem negyven százaléka tartozott az SPD-szimpatizánsok közé – idézte a felmérést a Handelsblatt.

A felmérés nem nevezi meg a változások fő okát, arra viszont kitér, hogy a származási országok között tapasztalhatók különbségek. A németországi törökök nagy része – 37 százalék – inkább szociáldemokrata beállítottságú, 33 százalékuk pedig CDU/CSU-támogató.

A törökök közül mindössze egy százalék szimpatizál az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű bevándorlásellenes párttal, ami kevésbé meglepő adat.

Ami az európai országokból érkezetteket illeti, ebben a csoportban is megfigyelhető a keresztény uniópártok fölénye: a megkérdezettek 44,3 százaléka szavazna inkább Merkelékre, szemben az SPD 23,4 százalékos támogatottságával.

Az európai gyökerűek körében az AfD kevésbé népszerű, és a csoport tagjainak csupán 3,3 százaléka favorizálja a bevándorláselleneseket.
Mivel a német társadalom egyre sokszínűbb – ma körülbelül a 83 milliós lakosság egynegyede migrációs hátterű –, a fenti trendek is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a berlini aktuálpolitikában.

A tavalyi szövetségi parlamenti választásokat megelőzően a Deutsche Welle cikkezett róla, hogy a pártok és a média figyelme mindinkább a Németországba bevándoroltak két csoportjának, az egykori Szovjetunióból, illetve Törökországból érkezetteknek a választási preferenciáira irányul.

Ekkor egyértelműen a baloldalnak kedveztek az erőviszonyok, főleg a már említett török szavazatoknak köszönhetően: alig egy éve a törökök hetven százaléka vallotta magát szociáldemokrata szavazónak.

Emlékezetes, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök meg is kérte a törökországi németeket, hogy a választások során semmiképp se Merkeléket, illetve az Ankara ellenségének bélyegzett nagy német pártokat támogassák.

Arra vonatkozó statisztika egyelőre nincs, hogy a migrációs válsággal Németországba érkezettek a jövőben milyen irányba mozdítják az erőviszonyokat, hiszen egyelőre nem tudni, hogy hányan és mennyire eredményesen integrálódnak a német társadalomba.

Szakértők szerint mindenesetre okkal feltételezhető, hogy a szóban forgó bevándorlók is a CDU/CSU-tábort gyarapítják majd.

Magyar Idők – Judi Tamara

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑