2018. 08. 09.

Légitámadás ért egy piacot és egy buszt Jemenben

Légitámadás ért csütörtökön egy piacot és egy autóbuszt az ország északi részén, a húszi lázadók ellenőrizte területen: többtucatnyian meghaltak, köztük gyerekek, és a sebesültek száma is csaknem ugyanannyi – közölték különböző források.

Törzsi vezetők a húszik ellen harcoló, szaúdi vezetésű külföldi katonai koalíciót vádolják a támadás elkövetésével. Az eset Szaada tartomány Dahjan városában történt, a síita lázadók egyik erősségében. A szaúdi vezetésű katonai koalíció egyelőre nem közölt semmit az esettel kapcsolatban.

Abdul-Gáni Najeb, Szaada tartomány egészségügyi hivatalának vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a halálos áldozatok száma 43, a sebesülteké pedig 61. „Nagyon sokan meghaltak, még többen megsebesültek, legtöbbjük 10 év alatti” – közölte Johannes Bruwer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) jemeni vezetője a Twitteren.

A halottak és a sebesültek jó részét abba a kórházba szállították be, amelyet a vöröskereszt tart fenn. A húszik tévéje, a Szanaából sugárzó al-Maszirah 39 halálos áldozatról és 51 sebesültről számolt be, akiknek a zöme a tévé szerint is gyerek.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a háború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott,–a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A húszik ellen 2015 márciusában lépett hadba a Al-Hadi erőket légierővel segítő arab koalíció.

MTI

, , , ,
Back to Top ↑