Cadmus fordítás Cadmus

Lekapcsolták a szudáni fővárosban az internetet a tüntetők miatt

2021. 12. 29.

A szudáni katonai kormány korlátozta az internetszolgáltatást a fővárosban, Kartúmban, miközben tömeges puccsellenes tüntetésekre szólítottak fel – jelentették. Több hidat is lezártak, a tüntetőket pedig figyelmeztették, hogy ne okozzanak zavargásokat – írja a BBC-re hivatkozva a HVG.

A múlt hétvégén több százezer tüntető vonult végig Kartúmon, követelve a polgári kormányzás visszaállítását az október 25-i katonai puccs után. Az aktivisták szombatra, pontosan két hónappal a tábornokok hatalomátvétele óta eltelt időszakra terveztek utcai tüntetéseket, mielőtt megszakadt az internetkapcsolat – adta hírül a BBC.

A kormány további biztonsági erőket vezényelt a fővárosba, és a helyi média jelentése szerint a Nílus folyó felett átívelő, Kartúm és más városokat összekötő hidak egy részét lezárták. Abdel Fattah al-Burhan tábornok, aki a puccsot vezette, megvédte az októberi katonai hatalomátvételt, azt állítva, hogy a hadsereg azért lépett fel, hogy megakadályozza a polgárháborút, mert politikai csoportok a biztonsági erők ellen uszították a civileket.

A tábornok azt is mondta, hogy továbbra is elkötelezett a polgári uralomra való áttérés mellett, a választásokat 2023 júliusára tervezik. Nem világos azonban, hogy az új polgári kormánynak mekkora hatalma lesz, mivel katonai felügyelet alatt áll majd. A tábornok arra is figyelmeztetett, hogy a tüntetések akadályozhatják a zökkenőmentes demokratikus átmenetet.

A demokráciapárti aktivisták azzal vádolják a hadsereget, hogy ellopta a forradalmat, amely Omar al-Bashir régóta hivatalban lévő uralkodó 2019-es leváltásához vezetett. A tüntetések szervezői internetes szolgáltatásokra és alkalmazásokra támaszkodnak a nagygyűlések megszervezéséhez. A múlt heti tüntetéseken több mint százan sérültek meg a rendőrséggel való összecsapásokban. A biztonsági erőket azzal is megvádolták, hogy több mint egy tucat nőt és lányt szexuálisan zaklattak.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑