Lemondott a mianmari elnök

Fáradtságra hivatkozva lemondott szerdán Htin Kiav mianmari elnök, nem sokkal később pedig a képviselőház elnöke is bejelentette lemondását.

Az elnöki hivatala a Facebook közösségi portálon arról tájékoztatott, hogy Htin azonnali hatállyal lemondott, hogy kipihenhesse az államfői feladatokkal és kötelezettségekkel járó fáradalmait.

Az alkotmánnyal összhangban a parlament hét munkanapon belül megválasztja az utódját – áll a hivatal közleményében. Az államfői feladatokat addig ideiglenesen Mjint Szve alelnök veszi át, aki a 2016-os elnökválasztáson másodikként végzett Htin Kiav mögött.

A 72 éves Htin Kiav közeli szövetségese az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjinek, aki hivatalosan államtanácsosi minőségben vezeti a kormányt, illetve a külügyi tárcát.

Szú Kji kulcsszerepet játszott abban, hogy az országot évtizedeken át vezető junta fokozatosan átadta az ország irányítását a polgári hatalomnak, de államfő nem válhatott belőle. Néhai férje és fiai is brit állampolgárok, a junta által megszövegezett alkotmány pedig tiltja azt, hogy olyan ember legyen az államfő, akinek közeli hozzátartozója nem mianmari állampolgár.

A helyi médiában már többször megjelentek híresztelések arról, hogy Htin Kiav beteg, de ezt kormányilletékesek tagadták.

Htin Kiavot két éve, 2016 márciusában választotta meg a parlament államfőnek, ebben a tisztségben jórészt ceremoniális feladatokat látott el. Szú Kji gyermekkori barátai közé tartozott. Hozzá hasonlóan Oxfordban, közgazdászként végzett. Egyetemi professzorként is dolgozott, de kipróbálta magát egy ipari vállalatnál, és az 1970-es évek végén a mianmari külügyminisztériumban viselt hivatalt.

Megválasztásáig a 2012-ben alapított és Aung Szan Szú Kji édesanyjáról elnevezett Dau Kin Kji Alapítványt vezette, amelynek célja, hogy segítse a szegénysorban élők oktatását és szakmai képzését. Aung Szan Szjú Kji több sorstársától eltérően az új elnököt sosem börtönözték be politikai tevékenysége miatt.

T Khun Miat, a najpjidói parlament alsóházának alelnöke szerdán bejelentette: lemondott hivataláról az ország képviselőházának elnöke, Vin Mjint. Vin Mjintet 2016 februárjában választotta elnökévé a mianmari törvényhozás alsóháza.

Ő már azon az elhíresült 1990-es választáson is nyert választókörzetében, amely után a katonai junta nem volt hajlandó átadni a hatalmat Aung Szan Szú Kji pártjának. A most 66 éves Vin Mjintet politikai tevékenysége miatt a diktatúra egy időre be is börtönözte.

Orientalista.hu, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑