Cadmus fordítás Cadmus

Lemondott a szíriai iszlamista ellenzéki szövetség vezetője

2017. 11. 21.

Lemondott tisztségéről hétfőn Rijád Hidzsáb, aki a szíriai konfliktus rendezését szolgáló tárgyalásokon a magát mérséklet ellenzéknek nevezett iszlamista fegyveres és politikai csoportok egy részét tömörítő, Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottságot (HNC) vezeti.

Hidzsáb, aki korábban Assad elnök mellett a szíriai miniszterelnöki tisztséget is ellátta, 2012-ben csatlakozott az iszlamista háttérrel rendelkező ellenzékhez, majd 2015 decembere óta állt a HNC élén.

Nem indokolta meg a lemondását, amelyet egy közösségi oldalon jelentett be.

Nyilatkozatában ugyanakkor sérelmezte, hogy külföldi hatalmak “a szíriai nép megkérdezése nélkül háttéralkukban” befolyási övezetekre akarják felosztani országát, amivel a szeptember közepén Asztanában kötött megállapodásra utalt. A szíriai konfliktusban érintett Oroszország, Törökország és Irán szeptember 15-én szíriai feszültségmentesítési övezetek létrehozásáról állapodott meg Asztanában.

A HNC, mióta 2015 decemberében megalakult Szaúd-Arábiában, a szíriai iszlamista ellenzéki erők legfőbb csoportosulásaként részt vesz az ENSZ égisze alatt folytatott genfi béketárgyalásokon.

A 2011-ben kitört háború Oroszország 2015 szeptemberében kezdett beavatkozásának nyomán a Szíriai Arab Hadsereg sikeresen szabadította fel az iszlamisták és a terroristák által megszállt szír területeket.

Szaúd-Arábia szerdától egy kétnaposra tervezett, széles körű konferenciára hívta a szíriai iszlamista ellenzéki erőket azzal céllal, hogy egyesíteni tudja álláspontjaikat a genfi béketárgyalások következő – november 28-án kezdődő – fordulójára. A korábbi tárgyalási fordulók sorra zátonyra futottak.

Orientalista.hu – Sinoda MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑