2018. 09. 13.

Lengyel egyházi gyűjtés szíriai családoknak

Egyházi gyűjtés keretében a lengyelek több mint hárommilliárd forintnak megfelelő összeggel támogattak 8700 szíriai családot, a két éve elindított akcióba magánemberek mellett egyházközségek is bekapcsolódtak – közölte az MTI-vel a lengyel katolikus Caritas.

A Család a családnak elnevezésű, mindenekelőtt a szíriai Aleppóban, illetve a libanoni menekülttáborokban élő szíriai családok megsegítését célzó programot 2016 októberében hirdette meg a Caritas.

A szervezet közleménye szerint szeptember elején a programban közel 15,8 ezer támogató szerepelt, köztük mintegy 13,6 ezer magánadományozó, 944 egyházközség, 560 egyházi szervezet, valamint több mint 700 cég.
A támogatók féléves ciklusokra vállalnak bizonyos összegű havonkénti befizetést, de mintegy hatezren több ciklusban is adakoztak – mondta el Maciej Dubicki, a Caritas sajtóosztályának munkatársa.

A projekt kezdete óta összesen 21,8 ezer természetes és jogi személy vállalt benne részt, megsegítve 8,7 ezer szíriai családot mintegy 45 millió zlotyval (mintegy 3,4 milliárd forint) – derül ki a Caritas által továbbított adatokból.

A Caritas más lengyelországi jótékonysági szervezettekkel együtt részt vettek a lengyel kormány közel-keleti és észak-afrikai humanitárius programjaiban is. Beata Kempa humanitárius segélyprogramokért felelős miniszter kedden a humanitárius segítségnyújtásról szóló varsói konferencián elmondta: a nem kormányzati szervezetek és a kormány az idei év eleje óta megvalósított humanitárius projektjei 29,5 millió zlotyra (2,2 milliárd forint) rúgnak. Kempa nyilatkozatában felidézte a lengyel-magyar humanitárius együttműködést is, említést tett a júniusban jóváhagyott projektet, mely keretében a két ország közösen felújít egy árvaházat a szíriai Homsz városában. A projektet szintén humanitárius szervezetek bevonásával valósítja meg a lengyel és a magyar kormány.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑