Cadmus fordítás Cadmus

Lengyelországban büntető eljárás indult egy ISIS terrorista ellen

2017. 06. 09.

Büntetőeljárást indított a varsói ügyészség egy orosz állampolgárságú, Lengyelországban menekültstátusszal rendelkező csecsen ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcolt Szíriában – derül ki a lengyel állami ügyészség pénteken kiadott hivatalos közleményéből.

A Kyuri A. nevű csecsent március végén vették őrizetbe Lengyelországban. A belbiztonsági hivatal (ABW) által elindított nyomozás során bizonyítékot találtak arra, hogy a férfi 2013 végétől 2014 végéig Szíriában az Iszlám Állam harcosaként részt vett az ottani fegyveres műveletekben.

A tevékenysége Szíriában és Lengyelországban egyaránt bűntettnek számít – szögezi le a lengyel állami ügyészség.
A büntetőeljárást az ügyészég korrupció- és szervezett bűnözés elleni varsói hivatala indította el, és pénteken a varsói kerületi bírósághoz továbbították az ügyet. Az ideiglenes letartóztatásba helyezett férfit 6 hónaptól 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Az orosz állampolgárságú csecsenek képezik jelenleg Lengyelországban a menedékkérők legnagyobb csoportját. A lengyel idegenrendészeti hivatal adatai szerint tavaly az összes, 12,3 ezer menedékkérő közül mintegy 9 ezren csecsenek voltak. A benyújtott kérelmek több mint 80 százalékát a lengyel hatóságok egyébként érvénytelenítették, mert a menedékért folyamodók időközben eltűntek, vagy illegálisan távoztak nyugat-európai országokba.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑