Lenullázhatja az egyiptomi turizmust a járvány

A százmillió lakosú Egyiptomban hivatalosan még 200 alatt van a fertőzöttek száma, de néhány szakértő szerint a valódi adatok ennél sokkal magasabbak lehetnek. Egy a Magyar Nemzetnek nyilatkozó hurghadai magyar szerint náluk is ugyanolyan intézkedéseket követnek, mint Európában. Arra figyelmeztetett viszont, ha elhúzódik a járvány, az ismét lenullázhatja az ország turizmusát.

Egyiptomban a koronavírust először február közepén regisztrálták, az első áldozata egy 60 év fölötti német turista volt március elején, akire az ókori Luxorból a Vörös-tenger partján fekvő Hurghadába tartva tört rá a láz. A százmilliós lakosságú államban a hivatalos adatok szerint azóta is csak 196 fertőzöttet tartanak nyilván, és hat életet követelt a betegség. Csakhogy még február végén egy kanadai is hazatért egyiptomi szabadságáról, akinek ugyancsak pozitív lett a tesztje, miközben akkoriban elvileg még mindössze három esetről tudtak az országban. Ezért néhány szakértő feltételezi, a valódi szám valójában sokkal magasabb lehet, akár több ezerre is rúghat. Kairó ezeket a vádakat tagadja, és Saukí Allám egyiptomi főmufti is arra figyelmeztetett, senki ne dőljön be az álhíreknek.

– Itt Hurghadában két hotelben összesen három turista volt fertőzött. De nem csak az érintett szállodákat vonták most karantén alá, hanem az összes többit is. Azaz, miután a turisták ma mind elhagyják Egyiptomot, fertőtleníteni fogják a hoteleket, és karanténra kötelezik az ott dolgozókat, sőt az idegenvezetőket is. A város személyforgalmát is korlátozták – számolt be a jelenlegi helyzetről a Magyar Nemzetnek Szvitek Mónika, aki évek óta Hurghadában él, és maga is önkéntes karanténba vonult.

– Sajnos ez a járvány kritikus helyzetbe sodorja a turizmusból élőket. Hurghada megint olyan lehet, mint a forradalmak idején: bezárnak az üzletek, kávézók, hiszen nincs, aki vásároljon, aki beüljön egy kávézóba megpihenni. Egy a turizmusra épülő város ilyen esetben meghal – folyatja a magyar származású hölgy. Hozzáteszi, ők is a turizmusból élnek, így ha nem jönnek utasok, nem szervezhetnek kirándulást, elmaradnak a bevételek. – A tartalék ki tudja meddig lesz elég, már ha van tartalék. Itt nagy családok élnek, sok az eltartandó. A dolgozó emberek 90 százaléka máról holnapra él, nincs megtakarítása. Mindenki imádkozik, reménykedik, hogy ez a csapás amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan eltűnik – lamentált.

Ha már ima, megemlíti, hogy az imahelyeket egyébként egyelőre nem zárták be hivatalosan, aki el akar menni, az kockáztathat. Ami az intézkedéseket illeti, elmondása szerint a média ott is azokat sorolja fel, amiket Európában. Kötelező intézkedések keretében például leállították a nemzetközi repülőjáratokat, az oktatási intézményeket, az edzőtermeket, mozikat, színházakat is bezárták, de még a nyilvános helyen történő vízi pipázást is betiltották, Aki kénytelen emberekkel érintkezni, kesztyűt, maszkot visel, jövő héten fertőtlenítési napot rendeltek el. Mindenkit megkértek, ha nem fontos, akkor ne hagyják el otthonaikat. A kormány figyelmeztette a kereskedőket, hogy ne manipulálják az árakat, ezt ellenőrzik is. Felhívták az emberek figyelmét, hogy felesleges nagy bevásárlásokat csinálni, mert az áruellátás nem ütközik semmilyen akadályba.

– Jártam néhány hurghadai kórházban, ezek jól felszereltek és tiszták, de egész biztos nem tudnák felvenni a harcot egy tömeges fertőzéssel szemben, hisz itt sincs annyi intenzív szoba vagy lélegeztető készülék. Ahogy más országokban, úgy itt sem lehet azt mondani, hogy tökéletesen megbízhatóak az adatok. Annál is inkább, mert az emberek itt sem rohannak azonnal orvoshoz. Ebben az időszakban itt is elő szokott fordulni influenzához hasonló betegség, sőt vírusos torokgyulladás is, szóval teszt nélkül nehéz eldönteni, hogy kinek milyen fertőzése van – vélekedett az adatok megbízhatóságáról.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑