Cadmus fordítás Cadmus

Letartóztatási parancsot adtak ki a kurd függetlenségi népszavazás szervezői ellen

2017. 10. 11.

Egy iraki bíróság elrendelte szerdán a kurdisztáni függetlenségi népszavazást megszervező bizottság elnökének és két tagjának letartóztatását – közölte az AFP hírügynökséggel a legfelsőbb bíróság szóvivője.

Nem sokkal később a legfelsőbb bíróság közölte: illetéktelen annak eldöntésében, hogy mi legyen a sorsa a központi parlament azon kurd képviselőinek, akik elősegítették a referendum megszervezését, vagy maguk is szavaztak.

A bizottság tagjainak letartóztatását a raszafai bíróságnál a Haider el-Abádi miniszterelnök vezette iraki nemzetbiztonsági tanács indítványozta, mert a kurd bizottság – Hendren Száleh elnök, valamint Jari Hadzsi Omar és Vahida Jofo Hermez – a legfelsőbb bíróság szeptember 18-i tiltó határozata ellenére megszervezte a referendumot az észak-iraki kurd autonóm régióban.

A bírósági határozat miatt a kurd bizottság tagjai ezentúl nem hagyhatják el a kurd régiót, különben az iraki hatóságok letartóztatják őket.

Iraki Kurdisztánban és a kurdok lakta más iraki területeken szeptember 25-én tartottak népszavazást a régió függetlenségéről, és a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. A referendumot a bagdadi kormány és a parlament már szeptember elején törvénytelennek minősítette és elutasította.

A parlament mintegy hatvan kurd képviselőjének nagy többsége azóta nem vesz részt a törvényhozás munkájában. Egy részük bojkottálja az üléseket, másokat az arab képviselők nem engednek be az ülésterembe.

Nem enyhül a feszültség Bagdad és a kurdok között

Ennek hatására a népszavazás után a parlament a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy kikérje véleményét a helyzetről, és hogy megállapítsa: a parlamenti munkát bojkottáló kurd képviselők megsértik-e ezzel alkotmányos esküjüket, és ha igen, akkor hogyan büntethetők. A bíróság ebben mondta magát illetéktelennek szóvivőjének szerdai közlése szerint.

Bagdad és a kurdok között nem enyhül a feszültség. Hétfőn újabb gazdasági és jogi szankciókat jelentett be Bagdad a kurd területekkel szemben. A bagdadi pénzügyi felügyelőbizottság pedig azt vizsgálja, hogy mely kurd tisztségviselők húzhattak hasznot jogtalanul a térség olajbevételeiből, és lépéseket kezdeményeznek ellenük.

Az iraki olajügyi minisztérium kedden elrendelte a Kirkuk városából Törökországba vezető, a kurd régiót megkerülő olajvezeték helyreállítását. Az észak-iraki Kurdisztán 2014 óta a bagdadi központi kormánytól függetlenül exportál kőolajat, ami a térség egyik fő bevételi forrásának számít.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑