Cadmus fordítás Cadmus

Letartóztatások kísérték a Templom-hegy újbóli megnyitását

2020. 06. 01.

A rendőrség azzal vádolja a gyanúsítottakat, hogy megpróbálták megakadályozni a zsidók belépését a területre.

A jeruzsálemi Templom-hegyet vasárnap nyitották meg a több mint két hónapos lezárás után a muszlimok és a zsidók előtt, és csak kisebb eseményekről számoltak be mindazok után, hogy tapinthatóan nő a feszültség amiatt, hogy egy keleti-jeruzsálemi autista embert egy nappal korábban agyonlőttek az izraeli biztonsági erők. A történteket jelenleg is vizsgálják; a rendőrség szerint az egyenruhások tévesen hitték, hogy a férfinél fegyver van – írja a The Times of Israel.

A rendőrség szerint nyolc muszlimot tartóztattak le, mert „nacionalista szlogeneket kántáltak” és megkísérelték megzavarni a zsidók belépését az ókorban mindkét zsidó Szentélynek, most pedig az Al-Aksza-mecsetnek otthont adó, mindkét vallás által szentként tisztelt területre.

A több ezer muszlim mellett zsidók százai is a helyszínre érkeztek abban a négy reggeli órában, amikor nem-muszlimokat is beengednek a Templom-hegyre. A vallásos zsidók látogatását kizárólag rendkívüli rendőri védelem és felügyelet alatt engedélyezik, ilyenkor is csak szigorú korlátozások mellett tudnak rövid sétát tenni az előre meghatározott útvonalon.

Az érkezők között feltűnt a veterán templom-hegyi aktivista és korábbi képviselő Yehudah Glick, Uri Ariel egykori miniszter, és a szintén volt képviselő Shuli Moalem-Refaeli is. Az érvényben levő tiltás ellenére néhányan imádkoztak is közülük, amit filmre is vettek.

A Templom-hegy március végétől zárva volt, annak érdekében, hogy elejét vegyék a koronavírus terjedésének. A szent helyet a vasárnap reggeli órákban nyitották meg újra, korlátozás mellett.

A muszlim imákat egyelőre kizárólag kijelölt szabadtéri területeken engedélyezik, ezek mindegyikén 50 ember tartózkodhat, bent az Al-Aksza-mecsetben, illetve a Sziklamecsetben nem.

Minden látogatónak maszkot kell viselnie, és a testhőmérsékletüket több, a Templom-hegyre vezető kapunál is mérik.

Az egymást követő feszült időszakok során számos összecsapásnak és erőszakos cselekménynek helyet adó terület megnyitása különösen kényes pillanatban történt meg, hiszen a határőrség szombat reggel halálosan megsebesített egy 32 éves arab férfit, Iyad Halakot, és az eset komoly felháborodást keltett a palesztinok körében.

Halakot Jeruzsálem óvárosában lőtték le, a rendőrség azt állította, hogy úgy tűnt, fegyver van nála. Ezzel szemben Halak fegyvertelen volt, és nyilvánvalóan nem értette a tisztek őt megállításra felszólító parancsát, amikor az Oroszlános kapu közelében haladt el. Állítólag gyalog menekült, és egy szeméttárolóban rejtőzött el.

A határőrök egymásnak ellentmondóan számoltak be az eseményekről. A parancsnok az ügyet vizsgáló nyomozóknak azt mondta, hogy felszólította a beosztottját a tűz beszüntetésére, ám az nem tartotta magát a parancshoz. Az érintett határőr azonban tagadta, hogy az események a parancsnoka beszámolója szerint történtek volna.

Mindkettőjüket szombaton hallgatták ki. A határőrtisztet házi őrizetbe helyezték, parancsnokát bizonyos feltételek mellett szabadon engedték.

Halak éppen abba a sajátos nevelési igényű fiatalok számára fenntartott oktatási intézménybe tartott, ahol tanult. Apja, Kheiri Hayak azt mondta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy úgy véli, fia a mobiltelefonját tartotta a kezében, amikor a határőrök felfigyeltek rá.

„Minden reggel mondjuk neki, hogy tartsa a kezében a telefonját, hogy bármikor kapcsolatba léphessünk vele, és ellenőrizni tudjuk, biztonságosan megérkezett-e az oktatási intézménybe”– mondta Kheiri.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász által vezetett Fatah párt az eseményt „háborús bűnként” ítélte el. Kijelentették, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök teljes felelősséggel tartozik a „fiatal fogyatékos ember kivégzéséért”.

Szombat este aktivisták tiltakoztak Jeruzsálemben és Tel-Avivban is az incidens miatt. Jeruzsálemben mintegy 300-an gyűltek össze a belvárosban, és a Júdea-Szamáriában érvényesített izraeli katonai vezetés, illetve a rendőrségi erőszak ellen tiltakoztak. Több tucatnyian demonstráltak egy jaffai rendőrőrs előtt, „igazságosságot követelve Iyadnak”.

Amir Ohana, az új közbiztonsági miniszter, aki a rendőrséget is felügyeli, szomorúságát fejezte ki Halak halála miatt, és ígéretet tett az ügy kivizsgálására.

Neokohn.hu nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑