2017. 12. 06.

Letartóztatták a francia dzsihadista lányt finanszírozó szülőket

Őrizetbe vette kedden a francia rendőrség egy 27 éves francia iszlamista nő szüleit, amiért feltehetően több ezer eurót küldtek az elmúlt években lányuknak Szíriába, aki 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez.

A szülőket annak a vizsgálatnak a keretében tartóztatták le, amely 2016 novemberben indult Margaux Dubreuil ellen, terrorcselekmények előkészítése céljából létrejött bűnszövetkezet gyanújával. A francia nőt, aki ellen elfogató parancs van érvényben, októberben tartóztatták le a kurd erők a szíriai Rakkában, miután a várost visszavették az Iszlám Államtól.

Margaux Dubreuil-jel a France2 francia közszolgálati televízió a közelmúltban Rakkában készített interjút. A nő elsősorban a dzsihadisták között eltöltött mindennapjairól beszélt a riportban. A francia tévéstáb tagjai szerint ő volt az egyik első francia nő, aki Szíriába érkezett 2013 nyarán, az akkor 18 hónapos, Franciaországban született lányával. A nőt januárban egyébként két év börtönbüntetésre ítélték Franciaországban amiatt, hogy a gyerekét elvitte magával.

Az iszlám vallásra felnőttként áttért nő a köztévében elmondta: azért csatlakozott az Iszlám Államhoz, hogy a „vallását kedve szerint élhesse”, és mert számára a dzsihadista szervezet „az elnyomottak védelmezőjeként” tűnt fel, de nem az volt a célja, hogy „olyan emberekhez csatlakozzon, akik mások vérét ontják”.

Margaux Dubreuil többször is férjhez ment Szíriában francia dzsihadistákhoz, akik utóbb a harcokban elestek. Jelenleg a 6 éves lányával, és két másik, Szíriában született gyerekével, egy 3 éves fiúval és egy 5 hónapos lánnyal tartják fogva a kurdok.

Hivatalos adatok szerint az Irakba és Szíriába 2013 óta elutazott 1700 francia állampolgár közül 178 férfi, 66 nő és 58 gyerek tért haza Franciaországba. A felnőttek ellen automatikusan ügyészségi eljárás indul, míg a gyerekek hatósági felügyelet alatt speciális nevelői programban részesülnek.

Az elmúlt hónapokban több francia családot meggyanúsítottak már a hatóságok terrorizmus finanszírozásával, mert pénzt küldtek Szíriában tartózkodó hozzátartozóiknak. Szeptemberben egy anyát két év szabadságvesztésre ítélt a párizsi büntetőbíróság, amiért pénzt küldött dzsihadista fiának, aki az összegből repülőjegyet vett, hogy Szíriában csatlakozhasson az Iszlám Állam szervezetéhez.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑