Cadmus fordítás Cadmus

Letartóztattak egy katolikus bíborost Hongkongban

2022. 05. 12.

A hongkongi rendőrség “külföldi erőkkel történt összejátszás gyanújával” szerdán letartóztatta Joseph Zen bíborost, az egyik legrangosabb ázsiai katolikus vezetőt.

A rendőrség beszámolói szerint a bíborost azért vették őrizetbe, mert négy társával együtt olyan “humanitárius alap” működtetésében vett részt, amely a 2019-es, demokráciapárti megmozdulásokon letartóztatott tüntetőket segítette.

Az alapot múlt évben ugyan megszüntették, a hongkongi rendőrség azonban tavaly szeptember óta vizsgálja annak működését a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával.

Zen bíboros régóta a demokrácia szószólójaként tevékenykedett mind Hongkongban, mind Kínán belül: nyíltan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomgyakorlását, de felszólalt a római katolikus vallásúak üldöztetése és a Peking által 2020-ban Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény ellen is.

A új törvény értelmében azokat, akik a terrorizmus, a külföldi erőkkel történő összejátszás, vagy a rendszer ellen irányuló felforgató tevékenység valamelyikével vádolnak, akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Zen bíboros letartóztatása miatt azonnal tiltakozott a Vatikán és az Egyesült Államok is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑