Cadmus fordítás Cadmus

Letett esküjét Haszan Róháni iráni elnök

2017. 08. 05.

A májusban újraválasztott Haszan Róháni iráni elnök letette hivatali esküjét a teheráni parlamentben szombaton.

A ceremónián több külföldi politikus vett részt, köztük Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A pragmatikusnak és mérsékeltnek számító Róháni a jogállamiságot, a szólásszabadságot és az információhoz való szabad hozzáférést tűzte zászlajára. A 68 éves államfő szerint a külpolitikában országának észszerűen és tárgyilagosan kell viselkednie. A radikális politika zsákutcába vezet – figyelmeztetett.

Feszültséggel terhes idők várnak az újraválasztott elnökre

Róhánira feszültséggel terhes idők várnak új mandátuma kezdetén. Egyik legelső feladata, hogy megmentse a 2015 nyarán a nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodást. Munkáját nem könnyíti meg Donald Trump amerikai elnök kormánya, valamint a teheráni keményvonalasok konfliktuskereső magatartása sem.

Mogherini egy szombati brüsszeli közleményben határozottan kiállt az atomegyezmény mellett. Az uniós főképviselő teheráni látogatásán megerősítette: az EU rendületlenül támogatja a megállapodást, amely szerinte kiemelkedően fontos a térségbeli és a globális stabilitást illetően. Mogherini hangsúlyozta: minden érintettnek maradéktalanul eleget kell tennie az egyezményben foglaltaknak.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑