Cadmus fordítás Cadmus

Leváltották a 93 éves Mugabét

2017. 11. 19.

Leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe zimbabwei elnököt vasárnap a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága, a helyére a menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát választotta meg.

Mnangagwa lesz a ZANU-FP jelöltje is a jövő évi elnökválasztáson. Mugabénak hétfő estig le kell mondani az elnöki posztról, ellenkező esetben a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást – közölte Patrick Chinamasa volt igazságügy- és pénzügyminiszter, a kormánypárt jogi ügyekért felelős vezetője.

A testület sürgősséggel összehívott ülésén visszahívták a párt női tagozatának vezetői tisztségéből az elnök feleségét, Grace Mugabét is, gyűlöletbeszéd és megosztás szítása miatt.
Mugabe vasárnap – immár másodszor – találkozik az őt házi őrizetbe helyező hadsereg főparancsnokával, hogy megtárgyalják 39 elnöksége után a távozását a hatalomból.

A Mugabe leváltására vonatkozó indítványt a kormánypárt 200 küldöttének a fővárosban tartott ülésén nagy ováció fogadta.
Szombaton több tízezren tüntettek Hararéban Mugabe ellen és ünnepelték a hatalomból való elmozdítását.
A ZANU-FP ifjúsági szervezete vasárnap felszólította Mugabét, hogy mondjon le, „szolidaritást” tanúsítva a vértelen államcsínnyel – jelentette a zimbabwei állami rádió és televízió.

A 93 éves Mugabe az ország 1980-ban történt függetlenné válása óta vezette az országot. A válság november 6-án kezdődött, amikor Mugabe menesztette alelnökét. Mnangagwa elhagyta az országot, menesztésével Grace Mugabe tűnt az utódlásra esélyes jelöltnek. November 13-án Constantino Chiwenga vezérkari főnök bejelentette, hogy a hadsereg nem habozik közbelépni a politikai feszültségek lecsillapítása érdekében.

Másnap páncélozott járművek jelentek meg Harare elővárosaiban. A katonák éjjel bevonultak a városba, átvették az ellenőrzést az állami műsorszolgáltató felett. Szerdán a hadsereg bejelentette, hogy átvette az ország irányítását a kormánytól, Mugabét pedig házi őrizetbe helyezték.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑