Cadmus

Levélben köszönte meg Mario Zenari bíboros a szíriaiaknak nyújtott támogatását

Levélben köszönte meg Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) és a híveknek, hogy 64 millió forintot gyűjtöttek össze üldözött keresztények megsegítésére a konferencia által 2018 szeptemberében indított gyűjtésen – közölte a MKPK titkársága hétfőn az MTI-vel.

Az összeggel az AVSI Alapítvány Nyitott Kórházak elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezését, valamint a szíriai Katolikus Karitász (Caritas Syria) munkáját támogatták – tették hozzá.

A közlemény szerint Mario Zenari a levelében kiemelte, mivel Szíriában – az Egészségügyi Világszervezet statisztikái alapján – a kórházak 54 százaléka teljesen bezárt vagy csak részben működik, nagy szükség van a „Nyitott Kórházak”-ra, amelyek bárki előtt nyitva állnak vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül.

Ezekben az intézményekben két év alatt több mint harmincezer beteget láttak el, a harmadik év végére pedig várhatóan az ötvenezret is eléri majd az ellátottak száma. A kezdeményezés emellett a különböző vallási és etnikai csoportok, különösen a keresztények és a muzulmánok békés együttélését is segíti – tudatta.

A bíboros úgy fogalmazott: „a véres konfliktus, a 9 évig tartó pusztítás, a halál és a menekülttáborok végtelen sorai sajnos még nem értek véget. Gondoljunk csak a bombázásokra, a mindennapos támadásokra észak-nyugaton, és a még mindig bizonytalan helyzetre az ország észak-keleti részén”.

Az ENSZ felmérései alapján a szíriai lakosság 83 százaléka él mélyszegénységben – írta Mario Zenari, hangsúlyozva: megnyugtató, hogy a társadalomnak vannak jóakaratú és bátor tagjai, akik segítik a bajba jutott embertársaikat eljutni a biztonságot adó helyekre.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑