Cadmus fordítás Cadmus

Levelet írt a börtönből Deniz Yücel

A berlini Die Welt törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt két hét rendőrségi őrizet után helyezték vizsgálati fogságba. Úgy fogalmazott: “kicsit visszakapta a szabadságát, lát napfényt, friss levegőn lehet, és újságot is olvashat”.

A török származású német újságírót terrorista propaganda terjesztésével vádolják, mert egyik cikkében Erdoğan elnök vejének, az energetikai miniszternek a pénzügyeiről írt. A német kancellár Yücel mielőbbi szabadon bocsátását várja Törökországtól. Angela Merkel közölte, a független média a demokrácia része.

– Léteznie kell független újságírásnak. Az újságíróknak meg kell engedni, hogy a munkájukat végezzék. Ma ezért Deniz Yücelre gondolunk, aki őrizetben van Törökországban, de szabadon kell engedni – fogalmazott a kancellár.

Az ügy a német-török kapcsolatokra is hatással lehet. Néhány napja a török miniszterelnök Németországban kampányolt az alkotmánymódosításról szóló népszavazás mellett, de elképzelhető, hogy Recep Tayyip Erdoğan államfőnek erre nem lesz lehetősége, mert a hatóságok a történtek miatt ezt nem engedélyezik számára. A német kormánypárton belül egyre többen próbálják elérni, hogy ebben az időszakban ne engedjék be az országba a török elnököt.

Az április 16-i törökországi referendum tétje, hogy kiszélesítik-e az elnöki jogköröket. Amennyiben igen, az államfő a végrehajtó hatalom feje lenne.

Orientalista.hu – Euronews

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑