2020. 02. 22.

Lezárult Iránban a parlamenti választás

Lezárult Iránban péntek este a parlamenti választás, miután három alkalommal is meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, hogy több választópolgárnak biztosítsák a voksolás lehetőségét.

Az eredetileg helyi idő szerinti hat órára tervezett urnazárás ismételt meghosszabbítását „a szavazópolgárok özönével” indokolta az iráni belügyminisztérium.

Az iráni hatóságok korábban mintegy 50 százalékosra becsülték a választói részvételt, amely 2016-ban 62 százalék, 2012-ben pedig még 66 százalék volt.

A közel-keleti országban a törvényhozó hatalmat az egykamarás, 290 tagú Medzslisz-e Sura-e Iszlami (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja, amelynek 285 tagját közvetlenül, négy évre választják, a maradék öt képviselői helyet a kisebbségeknek tartják fenn.

Elemzők szerint a reformer jelöltek jelentős részének kizárása miatt a keményvonalas politikusok lehetnek a választások esélyesei.

A parlamenti választásokkal egy napon megválasztják a Szakértők Tanácsát is. A 88 vallási vezetőből álló testület feladata Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének a kiválasztása.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑