Cadmus fordítás Cadmus

Libanon hazaküldené a szíriai menekülteket

2021. 06. 12.

Ismételten felszólította pénteken a nemzetközi közösséget Michel Aun, a mintegy 1,5 millió szíriai menekültet befogadó Libanon elnöke, hogy segítsen megkönnyíteni a menekültek visszajutását Szíriába, mivel szerinte “lehetetlen, hogy továbbra is befogadják a hatalmas tömeget”.

A libanoni elnök Twitteren megosztott rövid közleményében úgy vélekedett: a nemzetközi közösségnek és az ENSZ-nek azon kell dolgoznia, hogy a szíriai menekültek hazatérhessenek a településekre, amelyek immár ismét biztonságosnak számítanak.

Aun számos alkalommal szólított fel a Libanonban élő mintegy 1,5 millió szíriai menekült hazatelepítésére a “biztonságos területekre”, ami – mint fogalmazott – “nagy terhet venne le Libanon válláról”.

A hatmillió lakosú Libanonban a mintegy 1,5 millió szíriain kívül palesztin menekültek is élnek.

Jogvédők számos alkalommal arról számoltak be, hogy a libanoni kormány ki akarja kényszeríteni a menekültek hazatérését, például azáltal, hogy lebontja szállásaikat.

Az EU és ENSZ tavaly közölt adatai szerint 2020-ban mintegy 15 ezer menekült és 223 ezer belső menekült tért vissza otthonába Szíriában.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a több mint 10 éve tartó szíriai polgárháború miatt több mint 5,5 millióan menekültek külföldre, miközben további 6,6 millió szíriai vált belső menekültté hazájában.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑