2018. 12. 07.

Libanon hekkeléssel vádolja Izraelt

Az ENSZ libanoni nagykövete csütörtökön azzal vádolta Izraelt, hogy meghekkelte az ország telefonhálózatát, hogy figyelmeztesse a dél-libanoni polgárokat a határnál zajló izraeli katonai tevékenységekről, amit Bejrút “rendkívül súlyos intézkedés”-ként ír le.

Amal Mudallali levelére, melyet a Biztonsági Tanácsnak nyújtott be, napokkal azt követően került sor, hogy Izrael elindította az Északi Pajzs-műveletet a határokon átnyúló Hzebollah-támadóalagutak feltárására és megsemmisítésére.

“Libanon elítéli, a lehető leghatározottabb módon, Izrael Libanon ellen folytatott politikai és diplomáciai kampányát, és attól tart, ez csupán előjáték további támadások indításához,”- írta.

“Ez a hadművelet számos rendkívül súlyos intézkedéssel jár együtt, amelyek közül a legutóbbi, hogy Izrael meghekkelve a telefonhálózatot betört a libanoni kommunikációs hálózatba, és rögzített üzeneteket küldött Kfar Kila falu déli részének békés civil lakosainak, figyelmeztetve őket a libanoni területeken hamarosan végbe menő robbanásokra, amelyek veszélyeztethetik az életüket,”- írta Mudallali.

“Ez egy új és rendkívül súlyos támadás a libanoni polgárok biztonsága és védelme ellen, Izrael ezáltal megsérti az egyének méltóságát és magánéletét, és közvetlen veszélyt jelent az életükre,” – írta a libanoni ENSZ-nagykövet.

Mudallali elszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy “tegyen meg minden szükséges intézkedést, hogy szembeszálljon Izrael szisztematikus kampányával, és Libanon szuverenitásának folyamatos izraeli megsértésével, ami veszélyezteti az egész régió biztonságát és stabilitását”.

A levelet Danny Danon izraeli nagykövet “képmutatónak” nevezte.

“A libanoni kormány, melynek uralma alatt a Hezbollah egy földalatti várost épített alagutakból és precíziós irányítású rakéta gyárakat Izrael ellen, képmutatóan Izrael elítélésével próbálkozik, miközben Izrael a [libanoni] civilek védelmére törekszik,” – nyilatkozta Danon pénteken.

Danon felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy üljön össze a kérdés megvitatására, így Izrael bemutathatja a Hezbollah kihágásait alátámasztó meggyőző bizonyítékokat, és azt is, hogy a libanoni kormány szemet hunyt az alagútépítési projekt felett.

Csütörtökön az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) megerősítette egy Dél-Libanonból induló izraeli területre behatoló alagút létezését.

Az UNIFIL “súlyos problémának” nevezte az alagutat, és ígéretet tett, hogy kivizsgálja az ügyet a libanoni hatóságokkal.

Újkelet.live nyomán

, , , ,
Back to Top ↑