Cadmus fordítás Cadmus

Libanon stabilitása Európa alavető biztonsági érdeke

2017. 06. 09.

Libanon Európa biztonsága és a közel-keleti keresztény közösségek megmaradása szempontjából kulcsszerepet játszó ország – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken telefonon, miután Bejrútban folytatott tárgyalásokat.

ENSZ libanoni missziójában Magyarország öttagú kontingenssel vesz részt, az ENSZ-misszió térképészeti szolgálatát ők adják

Libanonban a lakosság több mint negyede menekült, döntő többségük Szíriából érkezett az országba
A közel-keleti keresztény közösségek fennmaradásában is kulcsszerepet játszik Libanon, ahol a lakosság 35-40 százaléka keresztény.

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Gibran Bászil külügyminiszterrel, Nabih Berri parlamenti elnökkel, Raed Huri gazdasági és kereskedelmi miniszterrel és a libanoni gazdasági élet néhány fontos szereplőjével.
A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy

Libanonban a lakosság több mint negyede menekült, döntő többségük Szíriából érkezett az országba.
Ha Libanon elveszíti stabilitását vagy nem tudja tovább ellátni a menekülteket, ők Európa irányába indulnak meg, és körülbelül kétmillió újabb bevándorló megjelenése Európában nyilvánvalóan megoldhatatlan feladat elé állítaná az Európai Uniót – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ezek alapján Európa alapvető biztonsági érdeke Libanon stabilitásának fenntartása, ezért azt kezdeményezik az EU-nál, hogy az EU-Libanon megállapodásban az alapvetően a menekültek ellátására biztosított 400 millió eurón (120 milliárd forinton) túl további 400 millió eurót juttassanak a libanoni gazdaság fejlesztésére. A miniszter megjegyezte: az elmúlt években kétszámjegyű gazdasági növekedésről egy százalékra csökkent az ország gazdasági növekedésének üteme a kétmillió menekült ellátásának kötelezettsége miatt.
Szijjártó Péter kiemelte:

a közel-keleti keresztény közösségek fennmaradásában is kulcsszerepet játszik Libanon, ahol a lakosság 35-40 százaléka keresztény.

A magyar kormány úgy döntött, támogatja a libanoni kormányt abban, hogy megvalósíthassa a keresztény templomok felújítási programját, ezért 1,5 millió eurónyi támogatást biztosítson 32 libanoni keresztény templom felújításához – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy az ENSZ libanoni missziójában Magyarország öttagú kontingenssel vesz részt, az ENSZ-misszió térképészeti szolgálatát ők adják. Szijjártó Péter közölte: Magyarország azt az álláspontot képviseli az ENSZ-ben, hogy a misszióra szánt költségeket semmiképpen ne csökkentsék, mert – mint mondta – ha Libanon stabilitása elveszne, az az egész Közel-Kelet biztonságát és stabilitását veszélyeztetné.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑