Cadmus fordítás Cadmus

Libanoni miniszterelnök: A hatóság feladata a tüntetők és a köztulajdon védelme

A békés tüntetők védelmét és a köztulajdon megóvását nevezte a biztonsági erők legfontosabb feladatának Michel Aun libanoni elnök hétfői közleményében, amelyet az elnöki palotában tartott biztonsági értekezlet után tettek közzé.

„Különbséget kell tenni a békés tüntetők és a vandálok közt” – szögezi le a közlemény, amely egyúttal felszólítja a hatóságokat, járjanak el a törvénysértőkkel szemben.

A megbeszélésen részt vett a bel- és a külügyminiszter, valamint a védelmi tárca vezetője is.

A hét végén közel négyszázan sebesültek meg Bejrútban a tüntetők és a hatóságok közti összecsapásokban. Az összetűzések azt követően alakultak ki, hogy a biztonsági erők megakadályozták a tiltakozókat abban, hogy behatoljanak a parlament épületébe. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. A tiltakozások néhány hetes szünetet követően új erőre kaptak amiatt, hogy a libanoni vezetők vonakodnak új kormányt alakítani, és rendbe hozni az ország gazdaságát.

Az elnök decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással, de Diábnak eddig nem sikerült kormányt alakítania.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑