Cadmus fordítás Cadmus

Libanoni válság: a Hezbollah szerint a kormány gyilkolja a tüntetőiket

2021. 10. 22.

Libanon a teljes társadalmi és politikai összeomlás szélén van, a gazdasági összeomlás is csak azért nem fenyegeti őket, mert az már megtörtént.

Minden feszültség táplálója a gazdasági összeomlás, amely a politikai elit korrupciója és az elherdált közvagyonok miatt alakult ki. Libanonban teljes a katasztrófa, az embereknek eltűnt a megtakarítása, már az alapvető létszükségleteket sem tudják megengedni magukat.

Ennek a helyzetnek a tetejébe jött a fővárosban, Bejrútban történt robbanás, amely a város egy részét teljesen megsemmisítette. A robbanás felelőseit még keresik, többek között a Hezbollah nevű muszlim, egyébként jelentős befolyást szerző milícia körében is.

A Hezbollah szerepét firtató bíróval szemben tüntetések alakultak ki még múlt héten, ahol lövöldözés tört ki. A kormány és a Hezbollah egymást vádolja provokációval, utóbbinak a vezetője pedig most nagyon erős kijelentést tett.

Szajid Hasszan Naszrallah, a Hezbollah első embere ugyanis úgy fogalmazott, hogy szerinte a keresztény libanoni kormányerők az ő tüntetőiket kezdte válogatás nélkül gyilkolni, amelynek összesen hét halálos áldozat lett az eredménye.

„A libanoni erőknek az egyetlen programja, hogy polgárháborút robbantsanak ki. Egyáltalán nem zavarja őket, ha olyan eseményt kell okozni, ami vérontáshoz vezet, még ha ennek polgárháború is a vége”

Naszrallah üzenetet küldött a kormánynak, hogy nem fognak meghátrálni, ugyanis 100 ezer jól felkészített és felfegyverzett katonájuk is – írja az Al Jazeera. Szamír Geagea, a Libanoni Erők nevű párt vezetője ezt természetesen tagadta, hogy részt vettek volna ebben.

Naszrallah kiemelte, hogy nem igazak azok a vádak, miszerint a Hezbollah katonai szárnya ott lett volna a demonstrációkon, mielőtt elkezdtek volna ropogni a fegyverek. Egyelőre azonban nem tudni, hogy pontosan ki állhat a lövöldözés hátterében, ugyanis beismerés senki részéről nem történt.

Forrás: Liner.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑