Cadmus fordítás Cadmus

Libanont éhínség fenyegeti a bejrúti robbanás után, ha a világ nem segít

2020. 08. 29.

A libanoni lakosságot az éhínség fenyegeti, ha a nemzetközi közösség nem nyújt megfelelően hatékony segítséget az országnak az augusztus elején bekövetkezett, hatalmas erejű kikötői robbanás után – mondta pénteken Genfben az ENSZ egyik illetékes tisztségviselője.

“A robbanás elpusztította az ország legfőbb élelmezési forrását” – mondta Michael Fakhri, a világszervezet élelmezési joggal foglalkozó különleges elődója, arra utalva, hogy a libanoni élelmezési rendszer amúgy is mindig rendkívül sérülékeny volt, mivel 85 százalékban az importtól függött, márpedig a robbanás előtt az összes behozatal 70 százaléka éppen a bejrúti kikötőn keresztül bonyolódott.

Augusztus 4-én több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 160 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban.

A detonációt követően kiderült, az illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑