Cadmus fordítás Cadmus

Liberman beáll Ganz mellé, kész megbuktatni Netanjahut

Avigdor Liberman, a Jiszráél Béténu párt vezetője szövetséget kötött Netanjahu riválisával, Beni Ganz-cal, így várakozásaik szerint képesek lesznek kormányt alakítani a hétfői választásokat követően – írja a Háárec információi alapján az i24News. A királycsinálóként is emlegetett Liberman a mérleg nyelveként korábban ragaszkodott az egységkormányhoz, de most már felkészült a „Netanjahu nélküli napokra”.

Liberman azt tervezi, hogy belép egy Netanjahu nélkül megalakuló kormányba a jövő heti választásokat követően, ezzel úgy tűnik, visszalépett korábbi álláspontjától, amely szerint csak egy egységkormányban hajlandó részt venni.

„Nincs több egységkormány, készek vagyunk a választások utáni napra. Meg lesz a 61 helyünk Netanjahu, Arje Deri és Jaakov Litzman nélkül”

– mondta Liberman a Maariv Business 2030 konferencián, Herzlijában.

A szekuláris pártvezető Netanjahu mellett a két ultra-ortodox párt, a Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus elnökére utalt.

Liberman korábban azt próbálta elérni, hogy egységkormány alakuljon Netanjahu és Ganz vezetésével, különben nem volt hajlandó részt venni a kormányalakításban, amelyhez szükség lett volna a pártja által megszerzett helyekre.

A korábban a jobboldali blokkhoz tartozó politikus Netanjahu szövetségese volt sokáig, de miután a sorozási törvény ügyében nem sikerült egyezségre jutniuk a blokkon belül, 2018 végén úgy döntött, kiszáll a koalícióból. Azóta patthelyzet van Izraelben, egyik oldal sem tud elegendő mandátumot szerezni a kormányalakításhoz.

Liberman pártja a balközép és a jobboldali blokk közé szorult, a politikai vezetők pedig még nem találták meg a megoldást, hogy kimozduljanak a holtpontról.

Arra a kérdésre, hogy beülne-e egy olyan koalícióba, ahol a négy kisebb arab pártot tömörítő Egyesült Arab Lista is jelen van, Liberman azt mondta, hogy azt kizártnak tartja, mert ők „támogatják a terrort”.

Az egyelőre nem világos, hogy az arab pártok nélkül hogyan lenne meg a 61 mandátum, de Liberman beállása a balközép blokkba megváltoztathatja a játékot március 2-át követően.

Netanjahu vezet a közvélemény-kutatóknál

Közben a közvélemény-kutatók adatai szerint megfordult a trend, és a Likud nem csak behozta, hanem több kutatás szerint le is hagyta az eddig folyamatosan előtte álló Kék és Fehér pártot.

Netanjahu ismét rendkívüli energiákkal, egy-egy jelentős vezetővel készült közös fényképért a fél világot körbeutazva kampányolt, s a Likud korábban elsősorban az elmúlt tíz év eredményességét hangoztatta.

Azonban sem Donald Trump amerikai elnök Izraelnek kedvező béketerve, sem az izraeli turistanő kiszabadítása orosz börtönéből Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott személyes tárgyalásai nyomán nem hozta meg a kívánt változást.

A Likudban áhított fordulatot a Beni Ganz igazgatósági tanácsbeli elnökségével működő, Ötödik dimenzió nevű vállalkozás állítólagos szabálytalanságai hozták meg, a cég elleni bűnügyi vizsgálat bejelentése. Noha Ganz ellen nem merült fel gyanú, a hozzá köthető esetleges törvényellenes tettekkel Netanjahu sikeresen egyenlőségjelet tett saját korrupciós ügyei és Beni Ganzéi közé, létrehozta a „mindenki korrupt” légkörét, ezzel elriasztva a Kék-Fehér eddigi táborának egy részét.

Válaszul a Kék-Fehér ismét elővett több olyan gyanús ügyet, amelyekben még nem kezdődött meg a nyomozás, és felszólította az izraeli ügyészséget, hogy indítson vizsgálatot ezekkel kapcsolatban is.

A könyörtelen harc során Netanjahu esősorban személyében támadja ellenfelét, alkalmatlannak bélyegezve Ganz-ot, aki több interjúban dadogósan, zavarodottan felelt bizonyos kérdésekre. Erre sem késett a Kék-Fehér válasza olyan felvételekkel, melyeken Netanjahu téveszti össze országok neveit.

A Háárec című újságban Amsel Pfeffer tollából megjelent elemzés szerint minden a választási részvételen múlik, hogy az egyes pártok mennyire lesznek képesek mozgósítani szimpatizánsaikat.

Ez egyelőre megjósolhatatlan, mert olyan helyzet még sohasem volt Izrael történetében, amikor tizenegy hónapon belül már harmadszor tartanak választásokat. Ráadásul a koronavírus megjelenése is nehezíti a feltételeket.

A választók közönyét erősítheti a majd egy éve tartó politikai patthelyzet és a kiábrándultság a parlamentből, amely nem tudott kormányt alakítani soraiból, de szinte egyetlen intézkedésként megszavazta a pártok pénzügyi támogatásának növelését a harmadik választások előtt.

Ehud Barak volt vezérkari főnök és miniszterelnök a 13-as kereskedelmi tévécsatornán sugárzott interjújában a bal-centrum pártok mellett kampányolva azt mondta, hogy ha elsöprő, vagyis a százhúsz tagú Knesszetben legalább hatvanegy képviselőt szerző jobboldali győzelem lesz, akkor „Izrael Lengyelország, Magyarország és Törökország sorsára jut” a demokratikus normák szempontjából.

Ezt állítja a Kék-Fehér párt legújabb választási videója is, amelyben Recep Tayyip Erdogan török elnök látható, amint Netanjahu hangján az izraeli kormányfő üzenetét mondja egy pulpitusról.

i24News, MTI, Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑