Cadmus fordítás Cadmus

Líbia: az egységkormány nem tárgyal többet Haftar tábornokkal

Nem hajlandó további tárgyalásokra a török támogatást élvező iszlamista líbiai egységkormány miniszterelnöke az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornokkal, döntését a La Repubblica című olasz napilapnak szerdán nyilatkozva Haftarnak a líbiai nép ellen elkövetett bűneivel indokolta.

„Abban a reményben fogadtuk el a tűzszünetet és a humanitárius békét, hogy a koronavírus jelentette veszély egyszer az életben Haftart is szavatartó emberré teszi” – jelentette ki Fájez esz-Szarrádzs, aki azzal vádolta ellenfelét, hogy a járványt az egységkormány ellenőrizte területek elleni támadásra használja, amely során csapatai kórházakat és lakóházakat is célkeresztbe vesznek.

„Mindig is politikai úton próbáltuk rendezni az ellentéteinket, de Haftar azonnal megszegett minden egyezséget” – szögezte le a miniszterelnök.

A tábornok csapatai tavaly áprilisban indítottak offenzívát az ország nyugati része ellen, beleértve Tripolit, a harcok pedig azóta is folytatódnak. Hétfőn az egységkormányhoz hű milíciák visszafoglalták a Tripolitól mintegy 60 kilométerre nyugatra található Szabráta városát és a közeli Szurmánt, amelyre válaszul Haftar milíciái rakétatámadásokat intéztek a főváros ellen.

Líbiában jelenleg 35 regisztrált koronavírus-fertőzött van, a Covid-19 betegségbe egy ember halt bele. A harcok azonban akadályozzák, hogy az észak-afrikai ország amúgy is megtépázott egészségügyi rendszere megpróbálja lelassítani a járvány terjedését. A védekezést tovább nehezíti, hogy a fővárosban a múlt héten többször ismét szünetelt az áramellátás, a múlt héten pedig fegyveresek lerohanták a fővárost vízzel ellátó átemelő állomást, blokkolva ezzel Tripoli vízellátását. A Libya Herald című angol nyelvű hírportál a tripoli városvezetésre hivatkozva még kedden azt közölte, a vízszolgáltatás várhatóan 48 órán belül újraindul.

A vízellátás akadályozásával a líbiai egységkormány Haftar embereit vádolta.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑