2020. 02. 13.

Líbia elutasítja az illegális migránsok letelepítését a területén

Líbia elutasítja, hogy illegális bevándorlókat telepítsenek le a területén – jelentette ki szerdán Fathi Basaga, a tripoli székhelyű nemzeti egységkormány belügyminisztere.

A tárcavezető a nap folyamán Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel tárgyalt Tripoliban.

Basaga a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy a líbiaiak számára elfogadhatatlan a migránsok letelepítésének ötlete, minden más egyéb olyan üggyel együtt, amely csorbítja az ország szuverenitását.

Líbia Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az odaérkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegeti az emberkereskedelem és -csempészet.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint több mint 600 ezer – humanitárius segélyre szoruló – migráns rekedt Líbiában az országot sújtó fegyveres konfliktus közepette. Tavaly több mint 110 ezer illegális bevándorló érte el Európa partjait Észak-Afrikából, s 1283-an vesztették életüket a veszélyes átkelés során.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑