Cadmus fordítás Cadmus

Líbia szinte összes olajmezőjén leállították a termelést

2020. 01. 20.

Leállították a termelést Líbia szinte összes kőolajmezőjén a Halífa Haftar tábornokhoz, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjéhez hű erők, veszélyeztetve az észak-afrikai ország pénzügyi helyzetét, és árnyékot vetve a Berlinben vasárnap kezdődött nemzetközi békekonferenciára.

A líbiai állami olajtársaság (NOC) közölte, hogy a Haftar erői által elrendelt intézkedés nyomán napi 800 ezer hordóval csökken a kőolajtermelés.

Haftar hívei szombaton blokád alá vettek egyebek között egy nagyobb olajterminált az ország keleti részén. Pénteken az általuk ellenőrzött Kelet-Líbia törzsi vezetői bejelentették, hogy lezárják az olajmezőket és terminálokat a régióban. Szerintük ugyanis az olajterminálok bevételeit a rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány arra használja, hogy a szövetségese, Törökország által küldött harcosokat finanszírozzon.

A NOC forrásai az EFE spanyol hírügynökségnek elmondták, hogy Haftar erői szombaton leállították az olajtermelést a líbiai olajipar szívének számító Szidra-öbölben. A források szerint az LNA-nak a Rász-Lánúfra, Bregára, Harigára, ez-Zuveitínára és Szidrára vonatkozó döntése következtében naponta körülbelül 800 ezerrel kevesebb hordó olajat tudnak kitermelni, ami a líbiai termelés több mint 75 százaléka.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Vasárnap nemzetközi konferenciát tartanak Berlinben a német kormány és az ENSZ szervezésében a líbiai helyzet stabilizálása érdekében.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑