Cadmus fordítás Cadmus

Líbiába is vissza lehetne szállítani a migránsokat

A nemzetközi jog nem rendelkezik arról, hogy a civil szervezetek hajóinak Olaszországba kell szállítaniuk a Líbia közeli vizeken felvett bevándorlókat — mondta lapunknak Tóth Norbert nemzetközi jogász azután, hogy a több mint két hete a tengeren veszteglő Open Arms spanyol civil szervezet hajója kikötött a szicíliai Lampedusa szigetén.

Kikötött kedden késő este a szicíliai Lampedusa szigetén az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója, a még rajta maradt 83 migráns pedig partra szállt – jelentette szerdán az MTI. Amikor éjjel befutott a hajó, a migránsok üdvrivalgásban törtek ki, megölelték egymást, táncra perdültek és dalra fakadtak, a kikötőben sokan tapsoltak.

Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a migránsokat a Földközi-tengeren. A jármű kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. Matteo Salvini olasz belügyminiszter tilalma ellenére augusztus 14-én Róma közigazgatási bírósága a fedélzeten lévők egészségügyi és pszichológiai állapotára hivatkozva engedélyezte a hajónak, hogy olasz területi vizekre hatoljon be. A migránsok helyzete állítólag kétségbeejtő volt, ezért az utóbbi napokban többen közülük a tengerbe ugrottak, és úszva igyekeztek elérni az olasz partokat. Az agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. Ezt követően elrendelte a hajó lefoglalását és a migránsok evakuálását. A nyáron életbe lépett olasz migrációs törvény értelmében a lefoglalt civil hajókat az olasz hatóságok elkobozhatják, a hajó kapitányát pedig megbírságolhatják.

A madridi kormány hadihajót indított kedden Lampedusa irányába, amely három napon belül érkezik meg, a migránsokat pedig Palma de Mallorcára szállítja. – Spanyol NGO, spanyol hajó, spanyol kikötő: így a helyes. Nem vagyunk többé Európa menekülttábora – nyilatkozta Matteo Salvini. Szicíliától délre eközben egy másik vízi jármű, a norvég zászló alatt hajózó, a francia SOS Méditerranée és Orvosok Határok Nélkül szervezetek által működtetett Ocean Viking 356 emberrel a fedélzetén várja az engedélyt, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Kottász Zoltán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑