Cadmus fordítás Cadmus

Likvidálhatták az al-Kaida „trónörökösét”

2020. 02. 03.

Amerikai légicsapás végezhetett Jemenben január végén Kászim al-Rímível, az al-Kaida Arab-félszigeten működő szervezetének vezetőjével – adta hírül névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a The New York Times.

A terrorvezér halálhírét egyelőre sem a Pentagon, sem a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem erősítette meg, Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor több cikket megosztott Twitter-oldalán az értesüléssel kapcsolatban.

Ha tényleg sikerült likvidálni al-Rímít, az jelentős csapást jelent az utóbbi években egyébként is némileg háttérbe szoruló al-Kaida számára. A 41 éves terrorista egyike azoknak a veterán harcosoknak, akinek múltja a 2001. szeptember 11-i támadás előttre nyúlik vissza. Afganisztáni tapasztalatait Jemenbe hazatérve kamatoztatta, ahol 2009-ben a terrorszervezet helyi ágának egyik alapító tagja volt. Vélhetőleg köze volt a szanaai amerikai nagykövetség ellen elkövetett 2008-as merénylethez is. Hozzá köthető egy évvel később az a végül meghiúsult támadás is, amelynek során karácsony napján egy Amszterdamból Detroitba tartó járaton egy nigériai férfi alsónadrágjában csempészett volna bombát a repülőgépre.

Bár mozgástere az utóbbi években főként Jemenre szűkült, mégis az al-Kaida azon vezetői közé tartozott, akik máig nyugati célpontok elleni nagyobb merényletek kitervelésén mesterkedtek. Egyes elemzők szerint karizmatikus személyisége és jelentős tapasztalata miatt a terrorszervezet vezetője, Ajmán az-Zavahiri örököseként tartották számon. Halála az Egyesült Államoknak jelképes jelentőséggel is bír: 2017-ben a frissen beiktatott Trump egyik első jóváhagyott katonai akciója éppen az ő likvidálását célozta, ám a művelet balul sült el, egy amerikai kommandós életét követelve. Jelentőségét jól mutatja, hogy Washington tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Szőcs László

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑