Cadmus fordítás Cadmus

Likvidálták az Afganisztán Al-Kaida vezetőjét

2017. 12. 06.

Végeztek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjével Afganisztánban – jelentette be a helyi titkosszolgálat (NDS) kedden.

Omar Hetab az amerikai és afgán erők légicsapásaiban vesztette életét. Hetab fontos szerepet játszott a tálibok kiképzésében: éjszakai harcmodort, kommunikációt és a nehézfegyverzet használatát tanította.

A szélsőségesek jelenleg Afganisztán 13 százalékát tartják kezükben, és az ország további 30 százalékának megszerzéséért harcolnak.

Az afgán titkosszolgálat szerint Gazni, Szabul és Paktia tartományban az al-Kaida 80 tagjával végeztek légicsapásokban, és a szélsőségesek öt bázisát megsemmisítették.

Az amerikai hadsereg korábban azt állította, hogy az al-Kaidának kevesebb mint száz harcosa maradt Afganisztánban. Szakértők ezt régóta kétségbe vonják, és most az NDS jelentése is arra utal, hogy a véltnél nagyobb a nemzetközi terrorszervezet befolyása az ázsiai országban.

Legutóbb márciusban végeztek a pakisztáni al-Kaida egyik vezetőjével, Kari Jaszinnal Afganisztánban. Jaszin a feltételezések szerint részt vett az iszlámábádi Marriott Hotel elleni 2008-as merényletben, amelyben legalább 54-en életüket vesztették, 266-an pedig megsebesültek.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑