Cadmus fordítás Cadmus

Likvidálták az al-Shabaab terrorcsoport egyik vezetőjét

2022. 10. 03.

Szomáliában a hadsereg és a nemzetközi erők közös műveletben végeztek az al-Shabaab szélsőséges iszlamista fegyveres csoport egyik vezetőjével – jelentették be hétfőn a helyi hatóságok. Mindeközben a közép-szomáliai Hiiran tartományi rendőrsége azt közölte, a terroristák két öngyilkos merényletet hajtottak végre a régióban.

A szomáliai kormány által az al-Shabaab egyik legfontosabb tagjaként jellemzett Abdullahi Nadir fejére az Egyesült Államok 3 millió dolláros vérdíjat tűzött ki.

Nadirt szombaton ölték meg Közép-Jubba régió Haramka településén – derült ki a kormányzati közleményből. A terroristavezér közel állt az al-Shabaab korábbi emírjéhez, Ahmed Abdi Godanéhoz és jelenlegi vezetőjéhez, Ahmed Diriyéhez.

Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző al-Shabaab ellen, amelynek több ezer harcosa van. A csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából vagy zsarolásából tartja fenn magát.

Ugyancsak hétfőn a hatóságok két öngyilkos merényletet jelentettek a közép-szomáliai Hiiran tartomány székhelyéből, a Mogadishutól 300 kilométerre északra található Beledweynéből. A merényletek célpontja egy kormányzati épület volt, s a tájékoztatás szerint robbanóanyagokkal megrakott teherautókkal követték el őket. Hivatalos források eddig 12 halottról és 10 sebesültről számoltak be.

Ali Jayte Osman az AP amerikai hírügynökségnek telefonon azt mondta, a halottak között több magas rangú tisztségviselő is van, s hozzátette, hogy a merényletek idején sok civil is az épületben volt.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Shabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑