Cadmus fordítás Cadmus

London és Ankara új megállapodást kötött az embercsempészet visszaszorítására

2023. 08. 09.

Az Egyesült Királyság új megállapodást kötött Törökországgal az illegális bevándorlás visszaszorításának érdekében, melynek középpontjában az embercsempész hálózatok felszámolása áll.

Az együttműködés központi eleme egy “kiválósági központ” létrehozása, melyet a török rendőrség működtetne. Az Egyesült Királyság támogatását élvező központ a tervek szerint bevándorlással kapcsolatos bűncselekményekkel foglalkozik majd a két nemzet közti hírszerzési információk összehangolásával. Az új egyetértési nyilatkozat megkönnyíti és felgyorsítja a vámhivatali adatok megosztását és a hírszerzési információcserét a két ország között és tovább erősíti az illegális ellátási láncok megzavarásáért tett közös erőfeszítéseket.

“Mint ahogy azt már korábban is elmondtam, mindent meg kell tennünk azért, hogy felszámoljuk az embercsempész hálózatokat és megállítsuk a hajóikat” – mondta Suella Braverman brit belügyminiszter.

Robert Jenrick migrációs ügyekért felelős államtitkár is kiemelte: intenzív információ-megosztással dolgoznak az embercsempész hálózatok és az átkelésre használt csónakok gyártásának felszámolásáért.

Határozottan mondhatom, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be az illegális bevándorlás elleni küzdelemben, és partnere azoknak a szövetségeseinek, akik eltökéltségünkben osztoznak – tette hozzá az államtitkár.

Az új központ célja az együttműködés megerősítése a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a brit belügyminisztérium titkosszolgálatának Törökországban dolgozó munkatársai, illetve török kollégáik között. Az Egyesült Királyság további tisztviselők kiküldését tervezi Törökországba közös műveletek elindításának céljával az illegális “utazásokat” szervező bevándorlást embercsempész bandák megállítására.

A brit belügyminisztérium emlékeztetett, hogy az embercsempész bandák üzleti modelljének létfontosságú eleme a tengeri átkelésre használt gumicsónakok és hajózási kellékek Európán keresztüli átszállítása. A becslések szerint minden évben több száz ilyen csónak és hajóalkatrész érkezik a bűnszervezetekhez.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑