2019. 09. 02.

Lövések érték a tripoli nemzetközi repülőteret

Négyen megsebesültek Tripoli Mitiga nevű repülőterének vasárnapi ágyúzásában – közölte a líbiai fővárosban székelő egységkormány, amely a rivális tobruki vezetést támogató Halifa Haftár tábornok csapatait vádolta a támadás végrehajtásával.

A Tripoli keleti felében található Mitiga a főváros egyetlen még működő légikikötője, a másik még 2014-ben megsemmisült a harcokban.

A lövedékek éppen akkor csapódtak be a reptéren, amikor leszállt egy Szaúd-Arábiából visszatérő zarándokcsoportot szállító repülőgép. Az Airbus A330-as megrongálódott az ágyúzásban. A repülőtéri forgalmat le kellett állítani, a légijáratokat pedig átirányították a miszrátai repülőtérre.

Halífa Haftar, a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait az egységkormány kezében lévő Tripoli elfoglalására. Az offenzíva azonban eddig nem eredményezett áttörést, s patthelyzet alakult ki.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) legfrissebb összesítése szerint csaknem 120 ezer ember menekült el a harcok elől.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑